Venemaa haaras kontrolli Euroopa suurima tuumaelektrijaama üle pärast täiemahulist sissetungi Ukrainasse 2022. aastal. Sellest ajast saati on tuumajaama töö olnud seiskunud.

Ukraina teatas eelmisel aastal, et kardab, et jaamas võib tekkida veepuudus, sest Venemaa oli lasknud vett välja jaama varustavast reservuaarist, vahendab Reuters. Veepuudus on ohtlik olenemata sellest, et reaktorid on suletud.

Venemaa uudisteagentuur TASS teatas, et Grossi sõnul on tuumajaamal piisavalt kaevusid jahutusbasseinide varustamiseks.

„Külastasime seda, mis minu jaoks oli oluline – pritsmejahutusbasseine. Ja veendusime, et sinna paigutatud kaevud oleksid piisavad nende basseinide piisavaks varustamiseks,“ sõnas Grossi.

Visiidi eel kohtus Grossi ka Ukraina ametnikega. Energiaminister German Galuštšenko ütles, et Venemaa okupatsioonivõimud takistavad sadadel kvalifitseeritud töötajatel tehases töötamast, mis tema sõnul vähendab oluliselt ohutust.

„Me räägime 400 inimesest, kes on kõrgelt kvalifitseeritud ja, mis kõige tähtsam, litsentseeritud. Neid ei saa niisama ära viia,“ ütles Galuštšenko ühisel pressikonverentsil Grossiga.

„Seal on personali küsimus. Olukord, kus tehas töötab väga-väga väikese arvu operaatoritega,“ lisas Grossi.

Jaama tehnilist seisukorda „väga delikaatseks“ nimetanud Grossi sõnul on uueks probleemiks juba aastaid reaktorites sees seisnud ja oma kasutusea lõppu jõudva tuumkütusega.

Grossi ütles, et kavatseb arutada kütuseküsimust nii tehases kui ka sellele järgneval Moskva visiidil, et IAEA ekspertidel oleks võimalik koostada „sõltumatu ohutushinnang kütuse seisukorra kohta“.