Hamas ei avaldanud oma vastuse üksikasju, kuid ettepaneku vahendaja Katar ütles, et rühmituse vastus muutis neid optimistlikuks.

USA välisminister Antony Blinken ütles visiidil Katari pealinnas Dohas, et Washington vaatab Hamasi vastust ning selle üle arutletakse Iisraeli ametnikega kolmapäevasel visiidil.

„Veel on palju tööd teha, kuid me usume jätkuvalt, et kokkulepe on võimalik ja tõepoolest hädavajalik,“ ütles ta Katari peaministri ja välisministri šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thaniga ühisel pressikonverentsil.

USA ja Iisraeli luurejuhtide ning egiptlaste ja katarlaste kohtumisel koostatud kokkulepe tagaks Gazas võitlejate pantvangide vabastamise vastutasuks pika võitluspausi eest, vahendab Reuters.

Hamas on varem öelnud, et kokkulepe peab tooma sõjale lõpu, kuid Iisrael ei ole olnud nõus sõda lõpetama enne, kui võitlejate rühmitus on hävitatud.

Allikad on öelnud, et kavandatud relvarahu kestab vähemalt 40 päeva ning selle ajal vabastatakse pantvange. Pantvangide vabastamisele järgneks sõdurite ja pantvangide surnukehade üle andmine vastutasuks Iisraelis vangistatud palestiinlaste vabastamise eest.

Seni on käimasoleva sõja jooksul toimunud üks relvarahu, mis kestis nädal aega. Hamas vabastas relvarahu ajal 110 pantvangi ning Iisrael vabastas 240 palestiinlast Iisraeli vanglatest.