Trump väitis olulises kohtuasjas, et ta on kriminaalsüüdistuses puutumatu tegude eest, mis tema sõnul kuulusid tema kui presidendi kohustuste piiridesse.

„Me ei saa nõustuda endise presidendi Trumpi väitega, et presidendil on piiramatud volitused sooritada kuritegusid, mis neutraliseerivad täidesaatva võimu kõige põhimõttelisema kontrolli – valimistulemuste tunnustamise ja rakendamise,“ kirjutas kolmest kohtunikust koosnev apellatsioonikohtu kolleegium.

„Selle kriminaalasja jaoks on endisest presidendist Trumpist saanud kodanik Trump koos kõigi teiste kriminaalasjades süüdistatavate kaitsemeetmetega,“ lisas kolleegium.

Trumpi kampaania pressiesindaja Steven Cheung ütles hiljem avalduses, et Trump „ei nõustu lugupidavalt“ kohtu otsusega ning kaebab selle edasi.

Apellatsiooni esitamise korral võib juhtum lõpuks jõuda ülemkohtusse, kus konservatiivid omavad 6-3 häälteenamust. Trumpil on apellatsiooni esitamiseks aega 12. veebruarini, vahendab BBC.

„Kui presidendile puutumatust ei anta, esitab vastaspartei igale tulevasele ametist lahkuvale presidendile kohe süüdistuse,“ ütles Cheung. Tema sõnul ei saaks „USA president korralikult toimida“ ilma täieliku puutumatuseta.

USA erinõunik Jack Smith esitas 77-aastasele Trumpile süüdistuse Joe Bideni 2020. aasta valimisvõidu tühistamises ja pettuses ametis püsimiseks.

Kohtuprotsess oli algselt kavandatud 4. märtsiks, kuid see lükati edasi, kuni tehakse lõplik otsus puutumatuse nõude kohta. Asi võib riigikohtusse jõudmisel viibida nädalaid.