Kahe riigi presidendid kohtuvad Türgi pealinnas Ankaras. Välisminister ei avaldanud reisi kuupäeva, kuid eelmisel nädalal ütles Türgi ametnik Reutersile, et Putini visiit toimub 12. veebruaril. Tegemist oleks esimese Putini reisiga NATO liikmesriiki pärast Venemaa täiemahulise sissetungi algust Ukrainasse.

Ankara on püüdnud veenda Venemaad naasma Türgi ja ÜRO vahendatud Musta mere teravilja algatusse, mis tagas sõja ajal Ukraina teravilja turvalise ekspordi Musta mere kaudu. Venemaa astus kokkuleppest välja 2023. aasta juulis ning on öelnud, et pole algatuse taastamisest huvitatud.

Türgi välisminister Fidan kinnitas pressikonverentsil, et Türgi teeb Ukraina ja Venemaaga koostööd leppe taastamiseks.

„Oleme alati seisnud Ukraina territoriaalse terviklikkuse eest ja jääme selle juurde ka edaspidi, kuid ka sõja hävitav mõju peab kuidagi lõppema,“ ütles Fidan viidates algatusele.

Türgil on ühine merepiir nii Ukraina kui ka Venemaaga. Olenemata sõjast on riigi eesmärk on säilitada head suhted mõlemaga. Türgi on pakkunud Kiievile sõjalist toetust ning toetanud ka Ukraina territoriaalset terviklikkust. Samuti on Türgi olnud vastu Venemaale kehtestatud sanktsioonidele.

Kreml on öelnud, et Erdoğan ja Putin arutavad kohtumisel gaasikeskuse rajamist Türgisse ja sõda Ukrainas.