Esindajatekoja vabariiklased on kategooriliselt väikese mõlema erakonna senaatorite grupi esitatud laiema eelnõu vastu. Selles nähakse ette 118,3 miljardi dollari eraldamist ja teatud sisserändeseaduste muutmist seoses migrantide arvu viimase aja kasvuga USA lõunapiiril. See eelnõu näeb ette ka 60 miljardi dollari eraldamist Ukrainale, vahendab New York Times.

Esindajatekoja vabariiklasest spiiker Mike Johnson teatas laupäeval, et vabariiklased pakuvad välja oma ainult Iisraeli rahastamise eelnõu.

Bideni administratsioon teatas eile ametlikus vastuses, et president vetostab esindajatekoja eelnõu, kui see tema kirjutuslauale jõuab.

„Administratsioon on tugevalt selle nükke vastu, mis ei tee midagi piiri kindlustamiseks, ei aita Ukraina rahvast enese kaitsmisel Putini agressiooni vastu, ei toeta Ameerika sünagoogide, mošeede ja haavatavate pühakodade julgeolekut ning jätab humanitaartoetuseta palestiina tsiviilisikud, kellest enamik on naised ja lapsed,“ teatas Valge Maja juhtimis- ja eelarvebüroo oma avalduses.

Johnson nimetas Bideni vetoähvardust Iisraeli reetmiseks.

„Iisrael on sõjas, võitleb oma õiguse eest olemas olla, samal ajal, kui meie vaprad mehed ja naised vormis on ohus tema käsu tõttu heidutada Iraani,“ ütles Johnson. „Ähvardades vetostada abi Iisraelile ja meie sõjajõududele, hülgab president Biden meie liitlase ajal, kui tal on kõige rohkem abi vaja. Ma kutsun Iisraeli sõpru ja Iraani vastaseid kutsuma presidenti oma plaanist loobuma ja selle puhta abipaketi heaks kiitma.“