„Kõik peaksid püüdma vältida olukorra plahvatusohtlikuks muutumist,“ ütles Borrell enne EL-i välisministrite mitteametlike kõnelusi Brüsselis, vahendab Politico. Ta lisas, et Lähis-Ida on katel, mis võib plahvatada.

USA sõjavägi andis reedel õhurünnakuid 85 sihtmärgi vastu, mis on seotud Iraani revolutsioonilise kaardiväe ning Iraani-meelsete rühmitustega Iraagis ja Süürias. President Joe Biden hoiatas, et Washington jätkab kättemaksu eelmisel nädalavahetusel Jordaanias toimunud droonirünnaku eest, milles hukkus kolm USA sõdurit.

Iraani välisministeeriumi pressiesindaja Nasser Kanaani väitis, et USA rünnakutes hukkus rohkem kui 40 inimest. Ta ütles avalduses, et rünnakud kujutavad endast „USA järjekordset seikluslikku ja strateegilist viga“, mille tulemuseks on ainult piirkonna suurenenud pinge.

EL-i tippdiplomaat väljendas samuti sügavat muret Iisraeli-Hamasi sõja pärast. Ta ütles, et umbes miljon palestiinlast on järk-järgult Egiptuse piiri vastu ümber asustatud.

„Nad väitsid, et need on turvatsoonid, kuid tegelikult näeme, et tsiviilelanikkonda mõjutav pommitamine jätkub ja see loob väga kohutava olukorra,“ ütles ta. Borrell rõhutas, et konflikt on tekitanud doominoefekti.

„Seni, kuni sõda Gazas jätkub, on väga raske uskuda, et olukord Punasel merel paraneb, sest üks asi on seotud teisega,“ lisas ta.