Hoiatus edastati Ukrainale eelmisel kuul Kiievis, kui Hiina suursaadik kohtus Ukraina kõrgete valitsusametnikega, ütlesid allikad Reutersile.

„Suursaadik ütles, et see kõik võib meie suhteid negatiivselt mõjutada,“ ütles üks allikatest, viidates mustale nimekirjale. Allika sõnul ei seadnud Hiina Ukrainale selle tulemusel mingeid tingumusi, vaid lihtsalt väljendas oma seisukohta.

Teine allikas pakkus, et Peking võiks asja seostada Ukraina viljaostudega. Enne Venemaa laiaulatuslikku sissetungi oli Hiina Ukraina suurim kaubanduspartner ja on jätkuvalt oluline Ukraina teravilja, päevalilleõli ja rauamaagi tarbija.

Ukraina riiklik korruptsiooniennetuse agentuur kirjeldab musta nimekirja kui „võimas mainetööriist ülemaailmsete tarneahelate elementide heatahtlikkuse saavutamiseks ja rahvusvahelise äri Venemaalt lahkumiseks“. Nimekirjal ei ole ettevõtete jaoks juriidilist mõju.

Pekingil on tihedad sidemed Moskvaga ja ta on hoidunud kritiseerimast Venemaa sissetungi Ukrainasse, kuid on ka öelnud, et tuleb austada kõigi riikide suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust. Ukraina on olnud ettevaatlik, et mitte tekitada pahameelt Hiinale ning on korduvalt pöördunud Pekingi poole, et veenda neid ühinema Kiievi diplomaatiliste rahupüüdlustega.