Teiseks saatekülaliseks olev Harju maakohtu kohtunik Mairi Heinsalu ütleb, et eelmenetluskohtuniku lauale jõuab juhtum reeglina prokuröri kaudu ja tihtipeale sisaldab see taotlust alustada jälitustoiminguid. „Prokurör peab taotluses esitama konkreetsed faktilised asjaolud ning jälitustoimingute ulatuse ja eesmärgi. Eraldi peab taotlus sisaldama põhjendust selle kohta, miks ei ole ühelgi muul viisil võimalik tõendeid koguda,“ selgitab Heinsalu, et jälitustegevusteks niisama lihtsalt luba ei anta.

Milline näeb reaalselt välja pealtkuulamine kui jälitusprotsessi osa? „Tavainimesel võib olla eksitav ettekujutus, et politsei lülitab nupu sisse ja lindid hakkavad jooksma. Tegelikult tähendab see mitmele inimesele meeletuid töötunde, kellest üks istub füüsiliselt, kõrvaklapid peas, ja kuulab, teised aga töötavad materjali läbi, analüüsivad teksti ning vormistavad selle hiljem tõendiks,“ selgitab Laur.

Seda, millised tegevused kuuluvad veel kuritegude uurimise juurde ja kuidas kanduvad need hiljem edasi kohtumenetlusse, kuuled juba taskuhäälingu „Kohtulood“ viimasest osast. Saatejuht on Tartu maakohtu kohtunik Marek Vahing.

Saatejuht Marek Vahing ning saatekülalised Mairi Heinsalu ja Leho Laur.

Jaga
Kommentaarid