EL-i kaitseministrite kohtumise järel ütles bloki kõrgeim diplomaat Josep Borrell, et märtsiks antakse Ukrainale 52% lubatud mürskudest ning esialgne eesmärk saavutatakse aasta lõpuks.

Eesmärk seati vastuseks Ukraina vajadusele 155-millimeetriste mürskude järele, millest on saanud oluline osa võitluses Venemaa sissetungi vastu.

„Esialgne inerts oli olemas, aga kui asjad liikuma hakkavad, võivad need kiireneda,“ selgitas Borrell tähtajast mitte kinnipidamist.

Borrelli sõnul on suurtükimürskude tootmisvõimsus Euroopas kasvanud 40% alates sõja algusest 2022. aasta veebruaris. Selle aasta lõpuks peaks tootmisvõimsus jõudma 1,4 miljoni mürsuni aastas, vahendab Reuters.

Ainuüksi 155-mm laskemoona ühishankeks on Euroopa Kaitseagentuur sõlminud 60 raamlepingut, ütles Borrell.

„Neil lepingutel on järelejäänud vaba tootmisvõimsust hinnanguliselt 1,5 miljonit,“ ütles ta. Diplomaat lisas, et on julgustanud riike tellimusi esitama.

„Ukraina vajab rohkem toetust ja see on sõnum, mille edastasin liikmesriikidele: peate tegema rohkem ja kiiresti, sest eesliinil on võitlus äge,“ ütles Borrell. Tema sõnul on EL-i ministrid kokku leppinud veel 20 000 Ukraina sõduri välja koolitamiseks, lisaks 40 000 koolituse läbinud sõdurile.