Esmaspäeval kirjutas Eesti Ekspress ärimehe Oleg Ossinovski poolt asutatud firmast, mis on pärast täiemahulise sõja algust Ukrainas tegelenud Vene transiidiga. Praeguseks on ettevõte liikunud ärimehe sugulase kätte. Nimelt on firma vedanud Venemaalt Euroopasse 777 miljoni euro väärtuses rauda ja rauamaaki, mis pärines Vene oligarhi Ališer Usmanovi kaevandusfirmadest. Veod toimusid vähemalt möödunud aasta juulini.

Ossinovski ise on alates 2022. aasta veebruarist kuni eelmise aasta lõpuni annetanud Eesti 200le 45 000 eurot ning sotsiaaldemokraatidele 50 000 eurot.

Eesti 200 tegevjuht Mihkel Veski ütles Delfile, et kuna erakonnas pole seda teemat veel arutatud, siis ei oska ta ka praegu kommenteerida, mis annetusest saab. Ta ei osanud öelda, millal vastav arutelu erakonnasiseselt toimuda võiks.

Sotsiaaldemokraatide peasekretär Reili Rand ütles, et ka sotsid pole annetuse tagastamist juhatuse tasemel arutanud.

„Ühtepidi on selge see, et juriidiliselt on selle annetusega kõik korrektne, teisalt loomulikult võib siin küsitav olla moraalne vaatenurk, aga me ei ole selles osas veel seisukohta kujundanud,“ ütles Rand.

Ranna sõnul toimub järgmine korraline erakonna juhatuse koosolek järgmisel nädalal.