Eile kutsuti Itaalias välja Ungari asjur, vahendab Guardian.

Fotod 39-aastasest Ilaria Salisest, keda politseinik kohtus kettipidi järel veab ja kelle jalad on tabalukkudega kokku lukustatud, olid Itaalia suurte ajalehtede esikülgedel.

Milano lähedalt Monzast pärit õpetaja Salis vahistati Budapestis eelmise aasta veebruaris pärast seda, kui ta osales vastumeeleavaldusel neonatside kogunemisele.

Salisele esitati süüdistus kolmes kallaletungikatses ja ekstremistlikku vasakpoolsesse organisatsiooni kuulumises. Süüdimõistmise korral võib Salist oodata kuni 11-aastane vangistus.

Salis eitab oma süüd.

„Seekord näib mulle, et see on läinud liiga kaugele,“ kommenteeris Itaalia välisminister Antonio Tajani RAI raadiole.

Tajani teatas, et ei taha sekkuda Ungari kohtusüsteemi töösse, aga „vangi kohtlemine sel viisil paistab tõesti kohatu, vastuolus meie õiguskultuuriga“.

Ungari asjur kutsuti eile Itaalia välisministeeriumi vestlusele, teatas Tajani ja lisas: „Me oleme Euroopa Liidus ja on olemas kodanikuõigused, mida tuleb austada.“

Tajani sõnul rääkis ta sellest asjast ka Ungari välisministri Péter Szijjártóga.

Tajani tegi ettepaneku, et Salis pandaks koduaresti vanglas hoidmise asemel.

„See oli šokeeriv, teda veeti nagu koera,“ ütles üks Salise advokaat Eugenio Losco Itaalia uudisteagentuurile ANSA. „See oli hullumeelne ja Itaalia riik peab selle olukorra kohe lõpetama.“