„Saame täna häid uudiseid edastada – täidame lubaduse tarnida Ukrainale miljon mürsku. Olgugi, et need kõik ei jõua märtsiks Ukrainasse, on meil kindlus ja teadmine, et see juhtub ja riigid on oma panused selle eesmärgi täitmise suunas teinud. Kokkuleppe kohaselt on juba jõudnud või jõudmas märtsiks Ukrainasse üle poole miljoni mürsu ning aasta lõpuks veel üle 600 000 mürsu, ehk kokku üle 1,1 miljoni,“ ütles kaitseminister Hanno Pevkur.

„Lisaks on hea meel tõdeda, et Euroopa kaitsetööstus on suutnud tootmisvõimekust oluliselt tõsta – küll on veel kõvasti arenguruumi lisaks moonatootmisele ka muudes valdkondades, kuid praeguste laskemoona hindade ja tarneaegade põhjal on näha, et toota suudetakse, kui lepingud ehk raha lauale panna. Aasta lõpuks peaks Euroopa riikide mürsutootmisvõmekus kasvama ligi 1,5 miljoni mürsuni aastas,“ lisas kaitseminister.

Pevkuri sõnul panustab miljoni mürsu Ukrainale saatmisesse täiendavalt ka Eesti tuhandete mürskudega. Täpsed riikide panused otsustasid riigid jätta avalikustamata.

Lisaks kohtus kaitseminister kahepoolselt Luksemburgi kaitseministri Yuriko Backesi, Itaalia kaitseministri Guido Crosetto ning Rumeenia kaitseministri Angel Tilvariga.

Euroopa Liidu liikmesriigid leppisid möödunud aasta kevadel ühiselt ELis kokku, et saadavad Ukrainale Venemaa sõjalise agressiooni tõrjumiseks miljon mürsku märtsiks 2024.