Teade piiriveekogul juhtunud õnnetusest laekus piirivalvuritele täna õhtupoolikul kella 16 paiku, mil teatati motokelguga läbi jää vajunud kalamehest. Hättasattunule läks appi piirivalve hõljukimeeskond, kes leidis õnnetuskohast motokelguga liikunud ja läbi jää vajunud eaka mehe surnukeha. Motokelk on järve põhjas.

Mustvee kordoni piirivalve välijuht Olav Ojasaar rääkis, et õnnetus juhtus Eesti väravates, kus viibida on ohtlikult õhukese jää tõttu keelatud „Kui muidu on järvistul jää paksus keskmiselt pool meetrit, siis selles konkreetses kohas on jää ohtlikult õhuke ning seetõttu on sinna minek ka inimelude kaitseks keelatud,“ märkis Ojasaar.

Ta lisas, et motokelguga liikunud mees oli end nõuetekohaselt järvele registreerinud hommikul kella 8 paiku ning liikus muidu päeva jooksul ohutul ja kandval jääl, kuid sattus siis millegipärast keelualasse ja vajus õhukesest jääst läbi. Paraku ei suutnud ta end külmas vees päästa ja uppus.

Kuigi jääolud on piirivalve välijuhi sõnul üle järvistu head, leidub suure järvistu jääl siiski kohti, kus veevool on tugev ja seetõttu jääkatte paksus erinev. „Kalastajate ja järve jääl liikujate turvalisuse tagamiseks teevad piirivalvurid igapäevaselt jääluuret, mõõdavad jää paksust ning kaardistavad ohtlikke kohti. Ohtlikud kohad kanname operatiivselt jääkaardile ning inimelude kaitseks oleme nendesse kohtadesse mineku keelanud,“ lisas ta.

Järvistu jää on praegu ligemale poole meetri paksune. Ent kohati katab jääd veekiht ja jää võib seetõttu olla ootamatult libe.

Jaga
Kommentaarid