Elanike turvatunne tervikuna ei ole muutunud. Eestis elades tunneb ennast turvaliselt 70% elanikest (septembris 72%) ning seda nii eestlaste kui ka muudest rahvustest elanike hinnangul. Seda, et Eesti riik võib end tunda turvaliselt, arvavad muudest rahvustest elanikud pisut sagedamini kui eestlased (vastavad näitajad on 60% ja 50%).

NATO-sse kuulumist toetab 77% elanikest (septembris 79%). Eestlaste seas on toetus Eesti NATO-sse kuulumisele püsinud stabiilsena – detsembris 92% ning on jäänud viimastel aastatel 91-94% juurde. Muudest rahvustest elanike seas kasvas toetus NATO-sse kuulumisele pärast sõja puhkemist ning jõudis kõrgeimale tasemele 2023. aasta septembris (53%). Detsembris on NATO toetus muudest rahvustest elanike seas pisut vähenenud, jäädes 48% juurde.

Üldine rahulolu eluga oli septembris 71% ja detsembris 65%, vähenes ka majanduslik kindlustunne. Eestlaste hulgas tundis ennast majanduslikult ebakindlalt 54% vastanutest (septembris 42%) ning muudest rahvustest elanike seas kasvas ebakindlus võrreldes septembriga 55 protsendilt 67 protsendile.

Mõningal määral on langenud usaldus KOV-ide tegevuse vastu

Usaldus valitsuse, riigikogu ja presidendi vastu on võrreldes septembriga jäänud sarnasele tasemele. Detsembris toetas valitsust 37% ( septembris 39%), riigikogu 35% (septembris 32%) ja presidenti 72% (septembris 69%) elanikest. Mõningal määral on langenud usaldus kohalike omavalitsuste tegevuse vastu. Kui mais, mil viimati kohalike omavalitsuse usaldusnäitajat mõõdeti, andis oma toetuse 72% vastanutest, siis detsembris oli usalduse protsent 65%.

Kui mais arvas 50% elanikest, et muudatused riigi maksudes on vajalikud, siis septembris jagas seda arvamust 43% ning detsembris 39% elanikest. Muudest rahvustest elanikud suhtuvad maksumuudatustesse oluliselt negatiivsemalt kui eestlased: ebavajalikeks peab maksumuudatusi 49% eestlastest ja 74% muudest rahvustest elanikest. Keskmisest negatiivsem on suhtumine maksumuudatustesse 35-49-aastaste, Kirde-Eestis elavate või majanduslike toimetulekuraskustega inimeste hulgas.

Suhtumine eestikeelsele õppele üleminekusse on stabiilselt hea: septembris arvas 74% ja detsembris 75% elanikest, et eestikeelsele õppele üleminek pakub kõigile Eesti lastele, olenemata nende emakeelest, võrdset võimalust omandada kvaliteetne eestikeelne haridus. Eestlaste seas on väitega nõustumine valdav (91%), kuid muudest rahvustest elanike seas on nõustujaid vähem kui mittenõustujaid (nõus 44% ja vastu 52%).

Toetus Ukraina sõjapõgenike osas püsib samal tasemel

Elanike toetus Ukraina sõjapõgenike vastuvõtmisele on püsinud muutumatuna. Septembris toetas sõjapõgenike vastuvõtmist 60% ja detsembris 63% elanikest. Eestlaste seas on toetus sõjapõgenike vastuvõtmisele võrreldes septembriga pisut suurenenud (septembris 66% ja detsembris 72%), kuid muudest rahvustest elanike seas püsinud samal tasemel (septembris 46% ja detsembris 45%).

Ukraina sõjalist abistamist toetab 61%, Ukrainale humanitaarabi osutamist 74% ning Eesti panustamist Ukraina taasülesehitamisse sõja järel 60% elanikest.

Vene Föderatsiooni sõjategevuse Ukrainas mõistab hukka 84% elanikest, 4% suhtub sõjategevusse toetavalt ja 12%-l puudub selge seisukoht (võrreldes septembriga muutust pole). Eestlastest 96% mõistab Venemaa sõjategevuse hukka, muudest rahvustest elanikest 60% mõistab sõjategevuse hukka, 11% toetab sõjategevust ning 29%-l puudub selge seisukoht.

2023. aasta viimase avaliku arvamuse seireuuringu viis Turu-uuringute AS läbi 6.-12. detsembril. Uuringus osales 1252 vähemalt 15-aastast Eesti elanikku, keda küsitleti nii veebi kui ka telefoni teel.

Nii viimase kui ka varasemad avaliku arvamuse seireuuringud leiab riigikantselei veebilehelt.