Eile tehtud ühehäälne otsus tuleb veel lähinädalatel formaliseerida, kirjutab Financial Times.

260 miljardist eurost Venemaa välisreservidest, mis 2022. aastal vastuseks Venemaa sissetungile Ukrainasse külmutati, asub 191 miljardit eurot Belgia väärtpaberite keskdepositooriumis Euroclear ja tekitab miljardeid eurosid tulu, kui saabub väärtpaberite tähtaeg ja varad reinvesteeritakse.

Eile sõlmitud kokkuleppe järgi pannakse Eurocleari tekitatav tulu eraldi kõrvale ja seda ei maksta dividendidena välja, kuni Euroopa Liidu riigid otsustavad ühehäälselt luua finantstoetusmehhanismi Euroopa Liidu eelarvele, mida hakatakse koguma selle tulu pealt Ukraina toetamiseks, teatab Financial Times dokumendi projektile viidates.

Financial Timesi teatel öeldakse tekstis, et see lõiv on kooskõlas rakendatavate lepinguliste kohustuste ning Euroopa Liidu ja rahvusvahelise õigusega. Ettepanek puudutab ainult tulevast tulu ega rakendu tagasiulatuvalt.

Liikmesriigid määravad kindlaks ka selle, kui suure osa väärtpaberite keskdepositooriumid võivad endale jätta lisaks õigus- ja halduskuludele.

Euroopa Komisjoni ettepanekud Venemaa varade kohta ei läinud nii kaugele, et oleks soovitatud tulu konfiskeerida ja see Euroopa Liidu eelarvesse kanda, võttes arvesse muret Euroopa Keskpanga poolt, et see võiks tekitada finantsebastabiilsuse ja kutsuda esile Venemaa vastumeetmed.

USA ettepanek, mida toetavad Suurbritannia, Jaapan ja Kanada, näeks ette Vene varade täielikku konfiskeerimist, mitte ainult tulu, aga sellele on vastu G7 Euroopa liikmed Saksamaa, Itaalia ja Prantsusmaa.