Esimeses voorus sai 27,2% häältest Stubb, kes on Koonderakonna kandidaat ja endine peaminister.

Roheliste erakonna kandidaat ja endine välisminister Pekka Haavisto sai 25,8% häältest.

Põlissoomlaste kandidaat Jussi Halla-aho sai 19% häältest.

Kui esimeses voorus ei õnnestu ühel kandidaadil teisi ülekaalukalt võita, siis korraldatakse teine voor. Selles lähevad vastamisi kaks enim hääli saanud kandidaati ehk Stubb ja Haavisto. Teine voor toimub 11. veebruaril.

Presidendivalimiste esimeses voorus osales 74,9 protsenti valijatest.

Eelhääletuse tulemused

Eelhääletuse võitis Alexander Stubb, kes sai 28,3% häältest.

Teiseks jäi eelhääletusel Haavisto (25,8%) ning kolmandaks Halla-aho (16,2%). Talle järgnes valijate ühenduse ja Keskerakonna kandidaat Olli Rehn, kes sai 15,5% häältest.

Eelhääletamisel osales 44,6% kõigist valijatest ehk teisisõnu 1,9 miljonit valijat.

Kes on kaks juhtivat kandidaati Soome presidendi kohale?

Alexander Stubb

Alexander Stubb esindab konservatiivses koduparteis liberaalsemat tiiba.

Stubb on Soome Rahvusliku Koonderakonna liige, kes oli aastatel 2014–2015 Soome peaminister. Oma karjääri alustas ta Euroopa Parlamendi liikmena. Ta on olnud erinevatel ministripositsioonidel: nii valitsusjuht kui ka välisminister, Euroopa asjade ja väliskaubandusminister ning rahandusminister.

2017. aasta juunis valiti ta Euroopa Investeerimispanga asepresidendiks ning 2020. aastal Euroopa Ülikooli Instituudi direktoriks ja professoriks.

Stubb lõpetas Ameerika Ühendriikides Furmani ülikooli politoloogia bakalaureusekraadiga. Oma õpinguid jätkas ta Belgias ning lõpuks omandas doktorikraadi Londoni majandus- ja politoloogiakoolis rahvusvahelises poliitikas.

Stubb valdab rootsi, soome, inglise, prantsuse ja saksa keelt. Ta on tuntud spordisõbrana, võistleb regulaarselt maratonidel ja triatlonidel ning on lõpetanud Ironmani triatloni.

Pekka Haavisto

Pekka Haavisto

Haavisto kuulub Soome roheliste erakonda ja allkirjastas välisministrina Soome NATO-ga liitumise avalduse. Ta oli Jyrki Kataineni valitsuses arengukoostöö minister ja jätkas samas ametis Alexander Stubbi valitsuses. Ta on pidanud ka keskkonnaministri ja rahvusvahelise arengu ministri ametit. Lisaks on ta olnud Helsingi linnavolikogu liige.

Haavisto kandideerib Soome presidendiks kolmandat korda, eelmistel kordadel jäi ta teiseks ja kaotas Sauli Niinistöle.

2021. aasta alguses oli Haavisto kriminaaluurimise all liiklusseaduse väidetava rikkumise pärast. Kaebus sai alguse kõmuajakirja Seiska reporteri salvestatud videost, milles väideti, et Haavisto ei peatunud kahel ülekäigurajal. Prokurör otsustas süüdistust mitte esitada, viidates ehitustöödele, mis häirisid liiklust.

Kandidaatide kohta, kes esimesest voorust edasi ei saanud, loe rohkem siit.