Täna teatas USA, et peatab ÜRO Palestiina põgenike abiorganisatsiooni UNRWA rahastamise seoses töötajate väidetava seotusega Hamasi poolt 7. oktoobril korraldatud rünnakutes.

Samuti teatasid rahastamise ajutisest peatamisest Ühendkuningriik ja Soome.

Ühendkuningriigi välisministeeriumi teatel on nad „šokeeritud väidetest, et UNRWA töötajad olid seotud 7. oktoobri rünnakuga Iisraeli vastu,“ ja mõistavad selle hukka.

Ka Soome väliskaubandus- ja arenguminister Ville Tavio teatas sotsiaalvõrgustikus X tehtud postituses, et süüdistused, mille kohaselt 12 UNRWA töötajat olid seotud Hamasi korraldatud terrorirünnakuga, on väga tõsised, vahendab YLE.

„Ootame sõltumatut ja põhjalikku uurimist. Soome poliitika on, et Hamasile kasulikke toetusi ei maksta,“ ütles ta.

Soome välisministeeriumi andmeil on Soomel UNRWA-ga nelja-aastane humanitaarabileping aastateks 2023 kuni 2026. Aastas maksab Soome humanitaarabiks viis miljonit eurot.

Lisaks on ka Itaalia, Kanada ja Austraalia teatanud, et peatavad ajutiselt UNRWA rahastamise.

Annetusi on UNRWAle teinud korduvalt ka Eesti välisministeerium.

Euroopa Liit on märkinud, et süüdistuste pärast „äärmiselt mures“ ja hindab edasisi samme „täieliku ja kõikehõlmava uurimise tulemuste põhjal“.

UNRWA teatas reedel, et on vallandanud mitu töötajat, keda Iisrael on süüdistanud Hamasi oktoobris korraldatud rünnakus osalemises. Organisatsioon on alustanud ka asja uurimist.

UNRWA (The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees) on ÜRO alla kuuluv humanitaarorganisatsioon, mille ülesandeks on pakkuda Palestiina põgenikele põhiteenuseid, nagu haridus, tervishoid ja sotsiaalteenused.

USA, Saksamaa ja Euroopa Liit on UNRWA-i suurimad toetajad.