Ukraina kaitseministeeriumi luure peadirektoraadi juht Kirill Budanov kommenteeris laupäeval Venemaa väiteid, et Belgorodi lähedal väidetavalt alla tulistatud lennukis Il-76 võis olla 65 ukrainlasest vangi. Tema sõnul tekitab see versioon palju küsimusi. Loe pikemalt SIIT.

Eile kohtusid Ukraina sõjaväeluure ning teised sõjaväe- ja korrakaitseametnikud nimekirjas olnud sõjavangide lähedastega, kirjutab Kyiv Independent. Lähedased vaatasid Vene allikates avaldatud videoid väidetavalt õnnetuspaigalt, kuid ei tuvastanud hukkunutelt erilisi märke, mis viitaksid, et tegemist oleks nende sugulastega.

„Kogume ja analüüsime põhjalikult mitmetest allikatest saadaolevat teavet. Seni ei viita miski, et lennukis oleks võinud nii palju inimesi olla,“ märkis Ukraina sõjaväeluure (HUR) juht Kõrõlo Budanov. Tema sõnul tekitab Moskva versioon endiselt palju küsimusi.

Peastaap lubas lähedasi teavitada sõjavangide saatusest niipea, kui neil on usaldusväärset teavet.

Ukraina sõjaväeluure kinnitas, et 24. jaanuariks oli kavandatud vangide vahetus, kuid lisas, et Vene pool ei teavitanud enne lennuõnnetust Ukrainat Belgorodi kohal õhuruumi ohutuse tagamise vajadusest.

President Volodõmõr Zelenski kutsus üles alustama Il-76 õnnetuse rahvusvahelist uurimist.