Neljapäeval käisid Eesti riigikogus Tiibeti kõrgeim poliitiline juht ja sealse eksiilvalitsuse valitud president Penpa Tsering ning dalai-laama esindaja Sonam Tsering Frasi. Kohtumisel tehti ettekandeid Tiibeti hetkeolukorrast.

Reedel vastas Hiina saatkond Eestis kohtumisele avaldusega, et Tiibeti eksiilvalitsus on „separatistlik poliitiline rühmitus ja ebaseaduslik organisatsioon“, mis rikkuvat kommunistliku Hiina seaduseid.

„Seda (Tiibetit – toim) ei tunnusta ükski riik maailmas,“ märgiti avalduses. Samuti öeldi, et Hiina on „kindlalt vastu igasugusele kontaktile mis tahes riigi ja selle organisatsiooni vahel mis tahes põhjusel“.

Sealhulgas kutsus saatkond avalduses üles Eesti asjaosalisi „austama Hiina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust“ ja mitte sekkuma Hiina siseasjadesse „Tiibetiga seotud küsimuste ettekäändel“, mis nende sõnul võib häirida Hiina ja Eesti suhete arengut.

Avalduse lõpus mainiti: „Hiina võtab vajalikud meetmed, et kindlalt kaitsta oma suveräänsust, julgeolekut ja territoriaalset terviklikkust.“

Ürituse korraldas riigikogu Tiibeti toetusrühm, mille esimees on Juku-Kalle Raid. Rühma kuuluvad ka Yoko Alender, Anti Allas, Eerik-Niiles Kross, Leo Kunnas, Tõnis Lukas, Tarmo Tamm ja Toomas Uibo.