200-kohalises alamkojas kiitsid seadusandjad muudatused heaks häältega 151:0. Järgmiseks läheb seadus senatisse, kus on valitseval valitsuskoalitsioonil enamus. Kui see pälvib seal heakskiidu, peab ka president Petr Pavel sellele alla kirjutama, enne kui see seaduseks muutub.

Seaduse kohaselt oleks võimudel võimalik ennetaval eesmärgil eraomanikelt relvi konfiskeerida. Seadus hõlmab ka nõuet, et ettevõtted teavitaksid politseid kahtlastest relvade ja laskemoona ostudest. Lisaks antakse arstidele juurdepääs andmebaasidele, et teha kindlaks, kas nende patsiendid on relvaomanikud.

Relvaomanikud peaksid läbima tervisekontrolli iga viie aasta tagant, praeguse seaduse kohaselt peab tervisekontrolli läbima iga 10 aasta tagant.

21. detsembril tappis tulistaja Praha kesklinnas Karli ülikoolis 14 inimest ja haavata sai veel kümneid inimesi, lõpuks võttis ta elu ka endalt. Tulistaja oli 24-aastane üliõpilane, kellel oli luba omada kaheksat relva. Ametivõimude sõnul ei olnud tal varasemaid karistusi ja seetõttu ei pälvinud ta võimude tähelepanu.

Parlament arutles õigusakti üle juba enne massitulistamist. Siseminister Vit Rakusan ütles, et on raske spekuleerida, kas uued reeglid oleksid rünnakut takistanud, isegi kui need oleks kehtinud enne selle toimumist.

10,9 miljoni elanikuga Tšehhis on 2022. aasta seisuga välja antud umbes 314 000 relvaluba.