„Eile ei jõudnud valitsus järjekordselt mingile otsusele, et teha õpetajatega kompromiss. Koalitsiooniparteide seisukohad on erinevad ja peaminister takistab otsuste langetamist. Õpetajad jätkavad streiki. Väiksemad koalitsiooniparteid on võimetud oma seisukohtade eest seisma,“ kirjeldas Reinsalu ühismeedias olukorda, mis on viinud soovini avaldada umbusaldust.

Reinsalu teatas, et Isamaa on kõigi opositsioonierakondade vahel sel teemal konsulteerinud. Ta lisas, et valitsuse juhtimiskriis takistab kogu ühiskonna toimimist. „Loodan, et see käik annab julgust ka väiksematel koalitsioonipartneritel seista lahenduse leidmise eest, et järgmisel nädalal saaksid lapsed kooli minna,“ kirjutas ta. „Aeg on see segadus lõpetada moel või teisel.“

Reinsalu märkis Delfile, et umbusalduse avaldamine võiks anda julgust väiksematele koalitsioonipartneritele – sotsidele ja Eesti 200-le – lahenduse nimel survet avaldada.

Reinsalu vestles sel teemal ka Keskerakonna esimehe Mihhail Kõlvartiga, kes möönis Reinsalu sõnutsi selle sammu mõttekust.

EKRE esimees Martin Helme saatis kõikide parlamendiparteide fraktsioonijuhtidele, v.a Reformierakonnale, kirja, milles tegi ettepaneku alustada konsultatsioone peaminister Kaja Kallasele umbusalduse avaldamiseks, kirjutab ERR.

Helme märkis, et käimasoleva õpetajate töötüli taustal on olukord muutunud ning poliitiline eraldusjoon ei jookse enam selgelt koalitsiooni ja opositsiooni vahelt, vaid ka koalitsiooni sees.

„Tänaseks on kujunenud olukord, kus nii ühiskond laiemalt kui ka valdav enamus parlamendierakondi on selgelt õpetajate töötingimuste parandamise taga, samas peaminister ja peaministri partei ei suuda või ei taha olukorda lahendada ning ühiskondlikke pingeid maandada.“

Järgmisel nädalal riigikogus istungeid ei ole, seega on esimene võimalus umbusalduse hääletuseks alles ülejärgmisel nädalal.

Reede pärastlõunal andis keskerakondlane Lauri Laats erakonna nimel teada, et nemadki toetavad Kaja Kallase umbusaldamist. Kaja Kallase juhitav valitsus ei ole suutnud lahendada mitte ühtegi kriisi ja on neid ise juurde tekitanud ning Eesti riigi käekäiku silmas pidades toetab Keskerakond peaministri umbusaldamist, ütles Laats.

Lauri Laatsi hinnangul on Eesti hariduskriis oluliselt laiaulatuslikum kui pelgalt 10 miljoni euro eraldamine käesoleva aasta palgatõusuks. „Riigikontrolli värske ülevaade näitab selgelt, et haridusministeerium on õpetajate järelkasvu osas oma eesmärkidest kaugemale triivimas ja piisava ettevalmistusega õpetajate nappus halvendab üldhariduse taset. Nende probleemide lahendamiseks ei ole tänane valitsus vajalikke samme astunud,“ nentis ta.