Moskva süüdistab Kiievit lennuki Iljušin Il-76 allatulistamises Venemaal Belgorodi oblastis. Juhtumi tagajärjel surid kõik pardal olnud 74 inimest, sealhulgas ka 65 Ukraina sõjavangi, kes olid teel kodumaale seoses Venemaa ja Ukraina vahelise sõjavangide vahetusega, vahendab Reuters.

„Ukraina poolt hoiatati ametlikult ja 15 minutit enne lennuki sisenemist tsooni anti neile täielik teave, mille nad said kätte ja Ukraina relvajõudude luure peadirektoraat kinnitas selle kättesaamist,“ ütles Venemaa kaitseministeeriumiga tihedalt seotud endine kindral Andrei Kartapolov.

„Me kõik teame väga hästi, mis edasi juhtus,“ lisas ta.

Kahe osapoole väidete vahel on tekkinud vastuolu, sest Ukraina sõjaväeluure sõnul ei teavitatud neid lennukorraldustest.

Ukraina inimõiguste volinik Dmõtro Lubinets ütles riiklikule televisioonile, et saadab ÜRO-le ja Rahvusvahelisele Punase Risti komiteele kirjad, milles kutsutakse üles algatama uurimist.

Lubinets on veendunud, et „venelased teevad valjuhäälseid avaldusi, kuid ei luba kedagi sisse“. Ta lisas: „Nad ei anna analüüsimiseks mingeid materjale ja süüdistavad lihtsalt Ukrainat.“

„Minu andmetel ei saa ma positiivselt väita, et sõjavange tõesti oli. Me ei näinud ühtegi viidet, et lennukis oleks nii palju inimesi,“ lisas Lubinets.

Õnnetuspaigale on juurdepääs vaid Venemaal. Venemaa riiklik uudisteagentuur TASS teatas, et lennuki pardaregistraatorid leiti ning need viiakse uurimiseks Moskva kaitseministeeriumi laborisse.

Jaga
Kommentaarid