USA, Lõuna-Korea ja Jaapan on kirjeldanud oma ühiseid sõjalisi õppusi olemuselt kaitseotstarbelisteks ja vajalikeks, et tulla toime Põhja-Korea kasvavate tuumaohtudega, vahendab Associated Press.

USA ja tema Aasia liitlased on rääkinud koostöö arendamisest, ütles Lavrov. Kolme liitlase kõrged diplomaadid pidid Soulis kohtuma, et arutada süvenevat vastuolu Pyongyangiga.

Lavrovi sõnul muutus Lõuna-Korea retoorika „Pyongyangi suhtes veelgi vaenulikumaks“. Ta lisas, et „ka Jaapanis kuuleme agressiivset retoorikat“ ja seal räägitakse NATO infrastruktuuri rajamisest USA abiga.

Minister ütles, et sõjalise bloki eesmärk on selge. „Nad valmistuvad sõjaks KRDV-ga,“ ütles ta kasutades Põhja-Korea ametliku nime lühendit.

Lõuna-Korea välisministeeriumi pressiesindaja Lim Soosuki sõnul peegeldavad Lavrovi kommentaarid Põhja-Korea „pidevaid valesid ja eksitavaid väiteid, et süüd välismaailmale veeretada, samal ajal kui püütakse arendada tuumarelvi ja rakette oma ajakava kohaselt“.

Pinged piirkonnas on tõusnud viimaste aastate kõrgeimale tasemele Kim Jong-uni relvakatsetuste ja ähvarduste tõttu. Lim süüdistas oma naaberriiki pingete edasises suurendamises sel kuul toimunud relvademonstratsioonidega, sealhulgas raketikatsetustes ja suurtükiväe katsetulistamises vaidlusalusel merepiiril.

„Meie valitsus on järjekindlalt väljendanud valmisolekut alustada Põhja-Koreaga dialoogi ilma igasuguste eeltingimusteta,“ ütles Lim pressikonverentsil.