Kolmapäeval kiitis valitsuskabinet heaks kaks seaduseelnõud, millega soovitakse muuta eelmise valitsuse jäika abordipoliitikat, vahendab Reuters. Esimese eelnõuga tahetakse anda SOS-tablettidele ligipääs kõigile üle 15-aastastele naistele. Teine eelnõu lubaks aborti kuni 12. rasedusnädalani.

Pole selge, kas eelnõud leiaks parlamendis toetust, sest kolmest valitsuserakonnast toetab abordipiirangute leevendamist vaid kaks, märgib Euractive. Tsentristlik valitsuserakond Kolmas Tee pole avalikult oma seisukohta avaldanud ning arvatakse, et mõned selle liikmed on kindlasti eelnõude vastu.

Veel ei ole paika pandud, millal parlament eelnõusid arutab, kuid naiste õigusi esindavad huvigrupid on kutsunud üles kiirele tegutsemisele.

Konservatiivse Õiguse ja Õigluse (PiS) juhtimisel kehtestati Poolas 2017. aastal pea täielik abordikeel. Seadus lubab aborti vaid siis, kui naine on rasestunud vägistamise või intsesti tulemusel või rasedus ohustab ema elu või tervist.

Naiste õiguskaitseorganisatsioonid märgivad, et keelust hoolimata on kümned tuhanded naised katkestanud oma raseduse kodustes tingimustest keelatud aborditablette kasutades või teinud seda välismaal.

Ühtlasi on Poolas keelatud abordiabi, mis tähendab, et naisi abistavaid arste ja aktiviste ähvardab vanglakaristus. Eelmisel aastal mõistis kohus süüdi aktivisti, kes andis rasedale naisele aborditabletid. Talle määrati karistuseks üldkasulik töö.

Lisaks piiras PiS-i valitsus oluliselt ligipääsu SOS-pillidele, mis oli Euroopa Komisjoni 2015. aasta otsuse tulemusel käsimüügiravim.