Orbán teatas teisipäeval X-is, et saatis Kristerssonile kirja, milles kutsus viimase Ungarisse Rootsi NATO-ga liitumist arutama.

Orbán kirjutas muu hulgas, et „poliitiliste või julgeolekukokkulepete alus Rootsi ja Ungari vahel peab olema tugev vastastikune usaldus“, vahendab SVT Nyheter.

Rootsi välisminister Tobias Billström ütles teisipäeval, et ei näe selles olukorras midagi, mille üle läbi rääkida.

Nüüd vastas Kristersson, et nõustub, et intensiivsem poliitiline dialoog riikide vahel oleks kasulik ning on mitmeid ühiselt huvi pakkuvaid teemasid, nagu koostöö Rootsis toodetud hävituslennukite Gripen kasutamisel, koostöö Euroopa Liidus Rootsi tulevase eesistumise valguses ning loomulikult liitlastena NATO-s.

Kristersson märgib, et Rootsi NATO-liikmesuse ratifitseerimisprotsessi lõpule viimine Ungari parlamendis loob tugeva aluse kahepoolsetes suhetes edasiliikumiseks ning vastastikuse mõistmise ja usalduse tugevdamiseks.

„Ma ootan väga kõigi nende küsimuste arutamist teiega põhjalikumalt Budapestis meie mõlema jaoks sobival ajal. Meil on võimalus kohtuda ka tähtsal Euroopa Ülemkogul Brüsselis 1. veebruaril,“ kirjutab Kristersson.