23. jaanuaril toimunud Euroopa Komisjoni kohtumisel kinnitas Euroopa Ühendamise Rahastu (CEF) 2023. aasta sõjalise mobiilsuse (Military Mobility) taotlusvooru tulemused. Eesti esitatud projektidest sai rahastuse Via Baltical asuv Päädeva-Konuvere teelõik kogumaksumusega 82 miljonit eurot, millest pool tuleb Euroopa Ühendamise Rahastust.

2023. aasta sõjalise mobiilsuse taotlusvooru tulemusel investeeritakse kokku üle 807 miljoni euro projektidesse, millega tugevdatakse Euroopa Liidu taristut, mis on mõeldud nii tsiviil- kui ka sõjaliseks liikuvuseks.

„Ukrainas toimuva Venemaa jätkuva agressiooni valguses on Euroopa Ühendamise Rahastu sõjalise mobiilsuse rahastusest saanud hindamatu vahend Euroopa Liidu sõjalist valmisoleku tugevdamiseks,“ ütles kliimaminister Kristen Michal.

Ministri sõnul kõneleb esitatud Eesti projekti kaalukusest ja kõrgest ettevalmistustasemest asjaolu, et meie projekt sai heakskiidu olukorras, kui projekte esitati pea viis korda suuremas mahus, kui taotlusvoor nägi ette.

„Rail Baltica kõrval on tähtis välja ehitada ka Via Baltica maantee. On tervitatav, et Euroopa Komisjon otsustas toetada maanteelõiku, millega tagame tsiviil- ja militaartranspordi ühenduse läbi Harju, Rapla ja Pärnu maakondade, Tallinna ning Pärnu linnade ja mis viib edasi Lätti ning seob muu Euroopaga,“ lisas minister.

„Eilne Euroopa Komisjoni otsus teeb kindlasti heameelt ning toetab Päädeva–Konuvere teelõigu läbilaskevõime suurendamist ning võimaldab ohutumaks ehitada olulise lõigu Via Balticast,“ ütles Transpordiameti peadirektor Priit Sauk. „2027. aasta lõpuks valmiv 13,2 km pikkune teelõik tuleb 2+2 lahendusena, kus ristmikud muudetakse eritasapinnalisteks, mahasõidud kaotatakse ja vajalikud ühendused tekitatakse uute ühendus- ja kogumisteede kaudu. Lisaks renoveeritakse olemasolev Konuvere sild ja kõrvale rajatakse uus sild. Olulisena tooks välja sellegi, et rajatakse kaks tsiviil- ja militaarveokitele sobivat parklat ning ühendus perspektiivse logistikapargiga Orgita liiklussõlmes.“

CEF Military Mobility taotlusvoorust toetatakse projekte, mille eesmärk on tugevdada nii tsiviil- kui ka sõjaliseks liikuvuseks mõeldud taristut. CEF Military Mobility 2023 vooru esitati 112 projekti, millest rahastuse said 38 projekti, kogusummas 807 311 000 eurot, millele lisandub 50% omafinantseeringut. Aastatel 2021–2023 toimunud voorude tulemusel on CEF Military Mobility voorudest toetatud kokku 95 erinevat projekti kogusummas 1,74 miljardit eurot.