Eelmisel nädalal teatas NATO õppuste korraldamisest, millega ühineb umbes 90 000 sõdurit erinevatest NATO liikmesriikidest.

Samuti võtab osa üle 50 laeva, üle 80 hävitaja, helikopteri ja drooni ning vähemalt 1100 lahingumasinat, sealhulgas 133 tanki ja 533 jalaväe lahingumasinat.

„Steadfast Defender 2024 demonstreerib NATO võimet paigutada kiiresti vägesid Põhja-Ameerikast ja teistest alliansi osadest, et tugevdada Euroopa kaitset,“ ütles NATO avalduses.

„Steadfast Defender 2024 on selge demonstratsioon meie ühtsusest, jõust ja otsusekindlusest kaitsta üksteist, väärtusi ja reeglitel põhinevat rahvusvahelist korda,“ ütles liitlasvägede Euroopa ülemjuhataja kindral Christopher Cavoli.

Õppus toimub mitmetes allianssi kuuluvates idapoolsetes riikides ning kestab selle aasta mai lõpuni. Tegemist on esimese suuremahulise NATO õppusega, kus harjutatakse alliansi uute regionaalsete kaitseplaanide elluviimist.

Venemaa asevälisminister Aleksandr Gruško kommenteeris pühapäeval riiklikule uudisteagentuurile RIA, et NATO õppus Steadfast Defender 2024 tähistab allianssi „pöördumatut naasmist“ külma sõja skeemide juurde.