Otsus kiideti heaks 155 poolt- ja 115 vastuhäälega. Järgmiseks läheb ettepanek senatisse, kus on enamus peaminister Giorgia Meloni parempoolsetel.

Itaalia on otsinud pikemat aega abi Euroopa Liidu kaasriikidelt, et aidata toime tulla kümnete tuhandete migrantidega aastas. Albaania loodab liiduga ühineda ning Itaalia on olnud riigi taotluse tugev toetaja.

Meloni ja Albaania peaminister Edi Rama teatasid mullu novembris algatusest, mille kohaselt annab Albaania kahes keskuses aastaks peavarju kuni 36 000 migrandile, samal ajal, kui Itaalia kiirendab asüülitaotluste läbivaatamist.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen kommenteeris, et leping on oluliseks algatuseks ja vajaliku „kastist välja“ mõtlemise viljaks rändeprobleemi lahendamiseks.

Kolmapäeval heaks kiidetud kokkuleppe läheb Itaaliale viie aasta jooksul maksma ligi 600 miljonit eurot, et rajada Albaaniasse keskused migrantide majutamiseks, personali värbamiseks ning vajalike süsteemide seadistamiseks. Opositsiooni sõnul saaks seda raha kasutada hoopis Itaalias olemasolevate keskuste parendamiseks.

ÜRO Itaalia pagulasagentuuri endine pressiesindaja Laura Boldrini ütles, et tehing oli peamiselt Meloni valitsuse avalike suhete kampaania, et jätta valijatele mulje, et migrante enam Itaaliasse ei saabu.

Itaalia seadusandja Augusta Montaruli kaitses kokkulepet öeldes, kuigi Albaaniasse saadetakse vaid 36 000 migranti aastas, on tehing hinda väärt, sest võimaldab Itaalias asuvatel keskustel töötada ilma ülekoormuseta. „Albaania ei tee midagi rohkem ega vähem, kui Euroopa liikmesriigid oleksid pidanud Itaaliaga tegema,“ ütles ta.

Eelmisel aastal saabus Itaaliasse paadiga ligi 160 000 migranti, enamik neist lahkus Tuneesiast või Liibüast.