EL andis detsembris rohelise tule alustada Moldovaga läbirääkimisi liiduga ühinemiseks. Ees ootab pikk protsess, mis hõlmab muudatusi EL-i standardite täitmiseks. 2021. aastal välisministriks saanud Nicu Popescu sõnul on need kestnud juba mitu aastat.

„Olen täitnud kõik kohustused Moldova integreerimiseks EL-i, mille seadis president Maia Sandu. Mul on vaja pausi,“ ütles minister Popescu pressikonverentsil.

Analüütikud on kiitnud Popescu rolli Sandu jõupingutuste toetamisel, et viia riiki EL-ile lähemale. Nende sõnul lahkub ta ametist, et veeta rohkem aega oma Prantsusmaal elava perega.

Välisministri tagasiastumine toimub tundlikul ajal, mil Transnistria piirkonna venemeelsed separatistid kutsusid üles sõjaliseks valmisolekuks vastusena uuel aastal kehtestatud impordi- ja eksporditollimaksule.

Sandu on ka öelnud, et Moldova võiks jätkata oma püüdlust ühineda EL-iga ilma Transnistriata. Piirkond asub Moldova idaserval - neid kahte eraldaval joonel on endiselt 2000 Vene „rahuvalvajat“, vahendab Reuters.

Sandu on mõistnud hukka Venemaa sissetungi Ukrainasse ja süüdistanud Moskvat riigipöörde kavandamises. Kreml väidab, et Sandu õhutab russofoobiat.