„24. jaanuaril umbes kell 11.00 Moskva aja järgi kukkus Belgorodi oblastis plaanilisel lennul alla lennuk Il-76. Pardal oli 65 Ukraina relvajõudude vangis sõjaväelast, keda viidi vahetamiseks Belgorodi oblastisse, kuus meeskonnaliiget ja kolm saatjat,“ teatas Venemaa kaitseministeerium.

Belgorodi oblasti kuberner Vjatšeslav Gladkov kirjutas Telegramis „sündmusest Korotša rajoonis“.

„Praegu töötavad sündmuskohas eriolukordade ministeeriumi uurimisgrupp ja töötajad. Muutsin oma töögraafikut ja sõitsin rajooni. Kõik üksikasjad hiljem,“ kirjutas Gladkov.

Gladkov teatas hiljem Telegramis, et kõik lennuki pardal olnud hukkusid.

Ukraina väljaande Ukrajinska Pravda allikad relvajõududes kinnitasid lennuki allakukkumist. Allikad Ukraina kindralstaabis kinnitasid, et lennuk vedas rakette S-300.

Ukraina kaitseministeeriumist öeldi Suspilnele, et ei saa veel kinnitada andmeid selle kohta, et lennuki tulistasid alla Ukraina relvajõud, sest alles selgitatakse informatsiooni.

Ukraina sõjavangidega suhtlemise koordinatsioonistaap ei kinnitanud ega lükanud ka ümber Venemaa kaitseministeeriumi teadet, et allakukkunud lennukiga veeti Ukraina sõjavange.

Ukraina relvajõudude esindaja Bohdan Senõk ütles väljaandele NV, et seni ei saa kinnitada, et lennukile oleksid löögi andnud Ukraina relvajõud.

Ta ei kinnitanud ka seda, et lennuki pardal olid Ukraina sõjavangid.

„Kõike kontrollitakse ja selgitatakse,“ ütles Senõk.

Vene riigiduuma kaitsekomitee esimees Andrei Kartapolov väitis, et lennuk Ukraina sõjavangidega tulistati alla kolme raketiga.

„Ukraina juhtkond teadis suurepäraselt ettevalmistatavast vahetusest, oli informeeritud sellest, millisel viisil sõjavangid kohale tuuakse, aga lennuk Il-76 tulistati alla õhutõrjekompleksist Patriot või Saksa päritolu ISIS-T, spetsialistid uurivad,“ ütles Kartapolov täna riigiduuma istungil.

„Järel lendas teine lennuk Il-76, mis vedas veel umbes 80 sõjavangi, see õnnestus ümber pöörata,“ ütles Kartapolov.

Vene riigiduuma spiiker Vjatšeslav Volodin andis korralduse koostada pöördumine USA ja Saksamaa parlamentide poole, sest lennuki piloote „kes viisid läbi humanitaarmissiooni, tulistati kaitsetult Ameerika ja Saksa rakettidega“.

Venemaa föderatsiooninõukogu liige ning õhu- ja kosmosejõudude endine ülem Viktor Bondarev ütles Interfaxile, et lennuki meeskond jõudis ette kanda, et oli „välismõju“.

Venemaa välisministeerium kuulutas, et löögi andmine lennukile oli Kiievi „pöörase barbaarsuse akt“.

„See seab kahtluse alla igasuguste kokkulepete võimaluse,“ teatas ministeerium.