Orbán saatis eile Rootsi valitsusele kirja, milles kutsus põhjalikule poliitilisele dialoogile muu hulgas julgeoleku ja riigikaitse valdkonnas NATO liitlastena, vahendab ajaleht Dagens Nyheter.

Orbán kirjutas X-is, et kutse Kristerssonile puudutab läbirääkimisi Rootsi NATO liikmesuse üle. Rootsi välisministri Tobias Billströmi sõnul ei mainita aga valitsuskantseleisse saadetud kirjas läbirääkimisi.

„Me analüüsime nüüd seda kirja. Meil on Rootsi ja Ungari vahel väga ulatuslik koostöö, seega ei puudu põhjused arutelu jätkamiseks. Me püüdleme nüüd konstruktiivse dialoogi poole,“ ütles Billström.

Billström ei tahtnud vastata, kas Kristersson kavatseb Orbáni kutse vastu võtta.

„Selles olukorras peame me kõigepealt läbi mõtlema, mida see kiri signaliseerib. Tähtis on jätkata dialoogi ja me võime seda teha erinevatel tasemetel,“ ütles Billström.

Billström märkis, et Ungari ei ole seni seadnud Rootsi NATO-taotlusele mingeid tingimusi, nagu seda tegi Türgi.

„Ma ei näe praegu mingit põhjust selle punkti muutmiseks. Me loodame, et Ungari ratifitseerib nii kiiresti kui võimalik,“ ütles Billström.

Mingid läbirääkimised ei ole Billströmi sõnul praegu aktuaalsed.

„Ma ei näe selles olukorra mingit põhjust läbirääkimisi pidada. Me võime aga jätkata dialoogi ja küsimusi arutada. Ei ole puudust asjadest, millest rääkida,“ lausus Billström.

Opositsiooniliste sotsiaaldemokraatide välispoliitika kõneisik Morgan Johansson leiab, et Rootsi on täitnud kõik tingimused, mis NATO on seadnud, ning seetõttu on peaministril mõttetu Ungarisse läbi rääkima minna.

„Ma pean silmas, et ei ole millegi üle läbi rääkida. Kui Ulf Kristersson tahab sinna kohvipausile minna, võib ta seda teha, aga tal ei ole midagi anda,“ ütles Johansson.