Pärast kolm kuud kestnud arutelu võttis Türgi parlament vastu otsuse kiita heaks Rootsi liitumine NATO-ga. Ankara parlamendi täiskogu hääletas täna 287:55 seisuga Rootsi avalduse vastuvõtmise poolt, saates dokumendi tagasi president Recep Tayyip Erdoganile, kes peab selle veel enne USA-le üle andmist allkirjastama.

Selle sammuga jääb Ungari ainsaks riigiks, kelle taga Rootsi NATO-ga liitumine seisab. Teisipäeval vihjas Ungari peaminister Viktor Orbán edusammudele, kutsudes Rootsi peaministri Ulf Kristerssoni visiidile läbirääkimiste pidamiseks.

„Usun, et intensiivsem dialoog võiks aidata kaasa meie riikide ja institutsioonide vahelise usalduse tugevdamisele, mis võimaldaks veelgi tugevdada meie poliitilisi ja julgeolekukokkuleppeid,“ kirjutas Orbán.

Rootslased on seni Orbani kirjale reageerinud ettevaatlikult. Rootsi välisminister Tobias Billstörm ütles, et valitsus peab enne vastamist läbi mõtlema, mis võib Orbani kutse tagamaa.

President Alar Karis tervitas ühismeedias Rootsi parlamendi otsust ning nentis, et seeläbi ollakse oluliselt lähemal Läänemere kujundamisele NATO mereks. „Kõik silmad on nüüd Ungaril,“ tõdes Karis.

Ka peaminister Kaja Kallas avaldas teisipäeval X-is lootust, et ka Ungari suudab kiiresti Rootsi taotluse ratifitseerida.

Rootsi taotles NATO liikmeks saamist juba 2022. aasta mais, samaaegselt Soomega. Mõlema puhul oli liitumistaotluse ajendiks Venemaa sissetung Ukrainasse.