CIA direktor William Burns ütles juulis, et osade venelaste rahulolematus Ukraina sõja pärast loob haruldase võimaluse spioonide värbamiseks, vahendab Reuters.

CIA ametlikes sotsiaalmeediakanalites avaldatud video püüab meelitada luureagentuurides töötavaid patriootlikke venelasi, kes võivad tunda end reedetuna eliitringkondade korruptsioonist ja Vene sõjaväe kehvast varustusest.

„Teie ümber olevad inimesed ei pruugi tahta tõde kuulda. Meie tahame,“ öeldakse videos, enne kui kirjeldatakse viise luureagentuuriga ühenduse võtmiseks.

Ühe anonüümse CIA ametniku sõnul nähakse selliste videote tulemusena suuremat venelaste poolehoidu. Reuters ei saanud seda väidet iseseisvalt kinnitada.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov kommenteeris CIA avaldatud videot: „Teate, see praktika on üsna levinud, luureagentuurid üle maailma kasutavad väga sageli meediat ja sotsiaalvõrgustikke uute töötajate värbamiseks. Ja nad teevad seda kogu aeg, CIA teeb seda igal aastal.“

CIA levitas videot Facebookis, X-is ja Telegramis, viimane on Venemaal populaarne sõnumirakendus.

Peskov väitis, et CIA raiskab oma aega, püüdes jõuda venelasteni X-i kaudu. Sotsiaalmeediaplatvorm on Venemaal keelatud ja sellele saab ligipääsu vaid virtuaalse privaatvõrgu (VPN) kaudu, millest paljud on samuti keelatud.

„Keegi peab CIA-le ütlema, et meie riigis on VKontakte palju populaarsem kui keelatud X. Ja VKontakte vaatajaskond on palju suurem,“ ütles Peskov.