Veebiväljaande NK Newsi raportist selgus, et teisipäevastelt satelliitpiltidelt oli kadunud Korea taasühendamise lootusi sümboliseeriv monument.

30 meetrist eemaldatud monumenti tuntakse ametlikult kui rahvusliku taasühendamise kolme harta monumenti, mis sümboliseeris enesekindlust, rahu ja riikliku koostööd.

15. jaanuaril pidas Kim Rahva Ülemkogul kõne, kus nimetas monumenti „pinnuks silmas“. Samas kõnes käskis ta muuta põhiseadust, et nimetada Lõuna-Koread „muutumatuks peamiseks vaenlaseks“, vahendab Reuters.

Naaberiikide vahelised pinged on kasvanud, kuna Põhja-Korea teatas, et on valmis „tuumasõjaks“ oma vaenlastega. Lõuna-Korea ja USA vastasid teatele sõjaväeliste õppuste intensiivistamisega.

Lõuna-Korea president Yoon Suk-yeol on võtnud Põhja-Korea vastu karmi positsiooni, kutsudes üles viivitamatult ja karmilt reageerima Põhja-Korea sõjategevusele.

Põhja-Korea on lubanud lõunaosa „hävitada“ juhul kui neid ründavad Lõuna-Korea ja USA väed. Möödunud aastal kuulutas Põhja-Korea kehtetuks Lõuna-Koreaga 2018. aastal sõlmitud lepingu, mille eesmärk oli sõjaliste pingete leevendamine.