Föderaalkonstitutsioonikohus ütles, et partei Die Heimat, mida varasemalt tunti Saksamaa Rahvusdemokraatliku Partei nime all, „eirab jätkuvalt vaba demokraatlikku põhikorda ning vastavalt oma eesmärkidele ning liikmete ja toetajate käitumisele on suunatud selle kõrvaldamisele.“

Kohtu eesistuja selgitas otsust sellega, et partei poliitiline kontseptsioon ei sobi kokku Saksamaa põhiseaduses määratletud inimväärikuse tagamisega.

Die Heimat järgib saksa identiteedi etnilist kontseptsiooni ja ideed, et riigi „rahvuslik kogukond“ põhineb põlvnemisel, ütles kohtunik.

„Etniliselt määratletud kogukonna propageerimine toob kaasa välismaalaste, migrantide ja vähemuste eiramise, mis rikub inimväärikust ja elementaarse õigusliku võrdsuse põhimõtet,“ lisas kohtunik.

Partei andsid kohtusse Saksamaa valitsus ning parlamendi alam- ja ülemkoda. Nende sõnul tõestasid nende esitatud tõendid, et partei on rassistlik ning toetab moslemite ja juutide vastast ideoloogiat.

Saksamaa uudisteagentuuri dpa teatel keelati erakonna rahastamine pärast kahte ebaõnnestunud katset parteid keelustada.

Viimasel ajal on palju juttu olnud ka teisest paremäärmuslikust parteist Alternatiiv Saksamaale ehk AfD, kelle toetus on viimastes arvamusküsitlustes tõusnud. Saksa poliitikud on arutanud võimalust ka AfD keelustada või lõpetada erakonna rahastamine.