Peaminister Kaja Kallas, kes on üks kuuest Uueneva Euroopa (ingl Renew Europe) kuuest valitsusjuhist, polnud Eesti 200 väidetavast liitumisest midagi kuulnud. Selgub, et ka erakonna esimees Margus Tsahknale oli Eesti 200 Renew kodulehele sattumine üllatuseks.

Mis toimub? Renew Europe väidab, et Eesti 200 on liige, erakonna esimees aga vastupidist.

„Erinevad Euroopa poliitilised perekonnad tunnevad Eesti 200 vastu suurt huvi,“ ütles Tsahkna. „Eesti 200 ei ole veel ühinenud ühegi Euroopa parteiga,“ lisas ta. Tsahkna ei osanud öelda, miks esineb tema juhitava erakonna nimi ja viide nende kodulehele Renew veebis.

Delfile teadaolevalt tegeleb Renew sellega, et eemaldada viide Eesti 200-le nende kodulehelt. „Renew on fraktsioon ja kuna neil pole Euroopa Parlamendi liikmeid, ei saa nad Renew liikmeks ka olla,“ ütles Keskerakonda ja Renew fraktsiooni kuuluv Yana Toom. „See oli mingi eksitus,“ lisas ta.

ANALÜÜS | Eesti 200-l on kaks valikut

End liberaalse erakonnana määratleval Eesti 200-l oleks Renew ridadesse astumine maailmavaateliselt loogiline. Samas tasub silmas pidada, et pikalt Isamaa erakonnas muuhulgas välissuhtlusega tegelenud Margus Tsahknal on vanast ajast sidemeid ka Euroopa Rahvaparteiga, mis on Euroopa Parlamendis suurima esindatusega ning millele on juba mitu aastakümmet kuulunud Euroopa Komisjoni presidendi koht.

Teoreetiliselt võib Eesti 200 kaaluda ka mõnd kolmandat parteipere, ent nende puhul tekiks küsimus ideoloogilisest sobivusest. Samuti ei osale muud parteirühmad üldjuhul tähtsamate euroliidu ametikohtade jagamisel.

Renew europarlamendi rühmas on praegu esindatud lausa kolm Eesti saadikut – Andrus Ansip ja Urmas Paet Reformierakonnast ning Yana Toom Keskerakonnast. Euroopa Rahvapartei fraktsiooni kuulub praegu vaid Riho Terras Isamaast.