Põhja-Koread süüdistatakse ballistiliste rakettide ja sadade tuhandete suurtükimürskude saatmises Venemaale Ukrainas kasutamiseks pärast seda, kui presidendi Vladimir Putin võõrustas Kaug-Idas Põhja-Korea valitsejat Kim Jong-Uni, vahendab The Gurdian.

Venemaa ja Põhja-Korea kahepoolsed suhted näivad laienevat. Eelmisel nädalal kohtus haruldase viiepäevase visiidi raames Putiniga Põhja-Korea välisminister Choe Son-hui. Arutati „meie suhete, sealhulgas tundlike, edasist arendamist kõigis valdkondades“, teatas Kreml.

The Guardiani nähtud Suurbritannia avaldamata luureraport sisaldab septembris ja detsembris tehtud fotosid kolmest Vene laevast – Maiast, Angarast ja Mariast, millele laaditakse konteinereid Põhja-Korea taas kasutusele võetud Najini sadamas, misjärel suunduvad laevad Venemaa Kaug-Ida sadamatesse. Kuigi Briti luureteenistus teatas, et ei suutnud kindlaks teha, mida konteinerid sisaldasid, järgneb see USA eelmise nädala teadaandele, et Venemaa kasutas Ukrainas Põhja-Korea ballistilisi rakette.

„Põhja-Korea relvade kasutamine Venemaa poolt Ukrainas on mitme ÜRO julgeolekunõukogu resolutsiooni rikkumine,“ kommenteeris üks ÜRO diplomaat. „See õõnestab rahvusvahelisi jõupingutusi tuumarelvade leviku ärahoidmiseks ja paljastab, kui meeleheitlikuks on Venemaa muutunud oma ebaõnnestunud sissetungil. See ja teised ÜRO sanktsioonide komiteele esitatud tõendid peaksid käivitama täiemahulise juurdluse Venemaa ja KRDV [Põhja-Korea] rahvusvaheliste sanktsioonide jultunud rikkumise üle.“

Raport koos teiste tõenditega USA-lt ja teistelt riikidelt anti üle ÜRO ekspertide paneelile, millelt oodatakse järgmisel kuul esimest lõppraportit pärast seda, kui Põhja-Korea laskemoonasaadetised Venemaale sel aastal järsult suurenesid.

Raportis mainitud laevad pandi 2022. aastal kõik USA sanktsioonide alla nende sidemete pärast Venemaa kaitseministeeriumi transpordiettevõttega Oboronlogistika, mis on osalenud alates 2014. aastast Krimmi hõivamises ja okupeerimises, ning ka Venemaa eralaevandusettevõtetega, mis transpordivad relvi ja muud sõjavarustust [Venemaa valitsuse] heaks.

Kaks laeva tuvastas ka mõttekoda Royal United Services Institute (RUSI). Näidati saadetiste kasvu Põhja-Koreast Venemaale, mis paljastavad, et Venemaa on tõenäoliselt alustanud ulatuslikku laskemoona vedu Põhja-Koreast. Kolmanda laeva tuvastas Põhja-Koreale pühendunud sõltumatu uudisteportaal NK News.

Nende saadetiste kohta on öeldud, et need võimaldasid detsembris ja jaanuaris lööke Ukraina pihta, mis tapsid kümneid ja vigastasid sadu inimesi.

Harkivi prokuratuur teatas, et arvatavasti Põhja-Koreas toodetud raketi Iskander tükid saadeti Kiievisse analüüsimisele. Rakettidel oli teatud erinevusi: käsitsi kirjutatud seerianumbrid ning teistsugune düüs ja keevised.