Poola eelmine valitsus oli Euroopa Liiduga vaidlustes Varssavi kohtureformide ja õigusriigi põhimõtete üle. Selle tulemusena külmutati Poolale eraldatud EL-i vahendeid.

Uus Poola valitsus on EL-i meelne ning lubas õigusriigi taastamise teel saada juurdepääs EL-i rahalistele vahenditele. Sellest olenemata seisab valitsus silmitsi endise võimupartei liitlastega, sealhulgas ka president Dudaga.

Pressikonverentsil ütles Duda, et ei kahtle Euroopa Komisjoni motiivis blokeerida raha riiklikust taastamiskavast. „See oli puhtalt poliitiline tegevus Poola eelmiste võimude vastu,“ sõnas Duda. Ta lisas, et „praegused sündmused ainult kinnitavad seda“.

Duda ütles ka, et on avatud läbirääkimistele ja ettepanekutele erinevateks muudatusteks Poola justiitssüsteemis, kuid ta ei luba kontrollida tema ametiajal ametisse nimetatud kohtunikke.

Vastuses Reutersi kommentaaritaotlusele ütles Euroopa Komisjoni pressiesindaja: „Poola valitsus on väljendanud oma valmisolekut teha koostööd komisjoniga, et täielikult tegeleda kohtute sõltumatuse verstapostidega.“

Detsembris teatas Euroopa Komisjon, et annab Varssavile 5 miljardit eurot Poola 60 miljardi euro suurusest COVID-19 taastumise stiimulist.