Seadusandjad hääletasid 345 poolt- ja 104 vastuhäälega resolutsioonile, milles mõisteti hukka „Ungari valitsuse tahtlikud, pidevad ja süstemaatilised jõupingutused EL-i alusväärtuste õõnestamise nimel“, vahendab Reuters.

Resolutsioonis kritiseeriti ka Ungari peaministrit Viktor Orbánit, kes pani eelmisel kuul veto EL-i 50 miljardi euro suuruse rahalise abipaketi andmisele Ukrainale.

Parlamendiliikmete sammul ei ole õiguslikku mõju, kuid see suurendab poliitilist survet Orbánile ja saadab teistele EL-i institutsioonidele poliitilise signaali, et Euroopa Parlamendi liikmed on rahulolematud Orbáni õigusriigi tagasilangemise pärast.

Parlamendi samm tehti kaks nädalat enne veebruaris toimuvat EL-i liidrite tippkohtumist, kus püütakse taas kokku leppida uues abis Ukrainale. Komisjon ja EL-i riigid loodavad meelitada Ungarit loobuma oma vastuseisust vabastada EL-i rahalised vahendid Ukrainale, kirjutab Politico.

Saadikud nõudsid ka võimalust anda EL-i täitevvõim Euroopa Liidu Kohtusse, olles nördinud selle otsuse üle vabastada Ungarile umbes 10 miljardit eurot.