NATO korraldab mais terve kuu kestva õppuse Steadfast Defender 2024, ütles alliansi kõrgeim komandör Chris Cavoli neljapäeval. Õppusel osaleb umbes 90 000 sõdurit, sealhulgas sõdurid NATO riikidest ja Rootsist, kes loodab alliansiga peagi liituda.

NATO teatas, et osa võtab üle 50 laeva alates lennukikandjatest kuni hävitajateni, samuti üle 80 hävitaja, helikopteri ja drooni ning vähemalt 1100 lahingumasinat, sealhulgas ka tankid.

Cavoli ütles, et õppustel harjutatakse NATO regionaalsete plaanide elluviimist. Tegemist on esimeste aastakümnete jooksul koostatud kaitseplaanidega, milles kirjeldatakse üksikasjalikult, kuidas allianss reageeriks Venemaa rünnakule.

NATO ei maininud konkreetselt oma teates Venemaad, kuid allianssi peamises strateegilises dokumendis määratletakse Venemaad kõige otsesema ohuna NATO liikmesriikide julgeolekule, vahendab Reuters.

„Steadfast Defender 2024 demonstreerib NATO võimet paigutada kiiresti vägesid Põhja-Ameerikast ja teistest alliansi osadest, et tugevdada Euroopa kaitset,“ ütles NATO avalduses.

Õppuse teisel poolel pööratakse erilist tähelepanu NATO kiirreageerimisjõudude paigutamisele Poolasse alliansi idatiival. Õppused toimuvad ka Saksamaal, Balti riikides ja teistes allianssi äärealades nagu Norra ja Rumeenia.