„Alates oma töö esimesest päevast olen ma öelnud, et ei hakka taluma ekstremismi ja katseid olukorda kõigutada. Baškortostani juhina pean ma kaitsma vabariiki ja inimesi igasuguse katse eest kõigutada rahvuste vahelist üksmeelt rahvuse, keele ja usu tunnuste alusel. Need on minu volitused, minu kohus,“ kirjutas Habirov Telegramis, vahendab Interfax.

Rääkides kohtuotsusest Fail Alsõnovile, mille tõttu puhkesid eile Baškortostanis rahutused, ütles Habirov, et neli aastat üldrežiimiga kolooniat on raske karistus.

„Võib kanda hea ökoaktivisti, patrioodi maski, aga tegelikult ei ole olukord üldse selline. Grupp isikuid, kellest osa viibib välismaal, olles sisuliselt reeturid, kutsuvad nad üles Baškortostani Venemaast eraldamisele,“ teatas Habirov.

Habirov tunnistas ka oma süüd, et „ei paljastanud inimestele lõpuni nende inimeste olemust ja sisu“.

Baimaki linna kohus mõistis eile Alsõnovi neljaks aastaks vangi rahvuste vahelise vaenu õhutamise eest.

Kohtuhoone juurde saabus meelt avaldama mitu tuhat inimest. OMON kasutas nende vastu kumminuiasid, pisargaasi ja šokigranaate. Uurimiskomitee algatas kriminaalasja massirahutuste korraldamise üle.

Kriminaalasi Alsõnovi vastu algatati tema kõne pärast Išmurzino külas 2023. aasta 28. aprillil. Aktsioon korraldati plaanide pärast alustada Išmurzino lähedal kulla kaevandamist. Uurijate väitel esines Alsõnov kõnega baškiiri keeles, milles väljendati negatiivset suhtumist kaukaaslaste, keskaasialaste ja armeenlaste vastu. Kaebuse kirjutas vabariigi juht Habirov, kelle arvates vastandas Alsõnov baškiiri rahva armeenlaste, venelaste ja tatarlastega.

Jaga
Kommentaarid