Vene föderatsiooni kodanik Valeri Reshetnikov esitas PPA-le elamisloa pikendamise taotluse, mille pikendamisest PPA keeldus. Tema senine tähtajaline elamisluba aegub 6. veebruaril.

„Riik otsustas elamisloa pikendamisest keelduda, kuna Reshetnikov toetab oma avalikus tegevuses ja sõnavõttudes agressorit ning ta pole hoolimata varasematest hoiatustest oma käitumist muutnud,“ selgitas Põhja prefektuuri piirivalvebüroo juht Indrek Aru. Muu hulgas on siseministeeriumi esindajad Reshetnikoviga korduvalt rääkinud ja talle selgitanud, et tal tuleb oma avalikus tegevuses ja sõnavõttudes loobuda Kremli režiimi ja Venemaa sõjategevuse õigustamisest. Varasematele hoiatustest hoolimata pole Reshetnikov Eesti õigus- ja väärtusruumi sobimatut teguviisi muutnud. Seetõttu on Reshetnikovi tegevus riigile julgeolekuohuks.

Elamisloa pikendamise taotluse menetluses võeti muu hulgas arvesse Reshetnikovi tegevust Moskva patriarhaadi esindajana Eestis, tema avalikke sõnavõtte ja vaadati mõjusid sisejulgeolekule. Oma hinnangu andis ka kaitsepolitseiamet. „Kaitsepolitseiameti hinnangul on Moskva ja kogu Venemaa patriarh Kirill Vene õigeusukiriku usujuhina järjekindlalt õigustamas ja toetamas Kremli režiimi verist agressiooni Ukraina vastu. Nii Moskva patriarhi kui ka metropoliit Eugeni tegevus on aidanud kaasa VF julgeolekupoliitika elluviimisele Eestis,“ ütles Aru ja lisas, et meeles peab pidama, et peale täieulatusliku sõja algust Ukrainas kuulutas riigikogu Venemaa föderatsiooni terroristlikuks riigiks.

Reshetnikovil on Eestis olnud tähtajaline elamisluba kokku neli aastat. Varem on talle elamisluba antud lühendatud ajaks ehk kahel korral kaheks aastaks, viimati vahetult enne Venemaa täiemahulist agressiooni Ukrainas. Lähisugulasi tal Eestis ei ole.

Reshetnikovi tähtajaline elamisluba aegub 6. veebruaril, ta peab siis Eestist lahkuma. PPA on saatnud Valeri Reshetnikovile teate elamisloa pikendamisest keeldumisest. „Reshetnikovi tähtajalise elamisloa pikendamisest keeldumise puhul on tegemist konkreetse inimese käitumisest tuleneva hinnanguga, mis ei puuduta Eestis tegutsevat Moskva patriarhaadi Eesti õigeusu kirikut ega usklikke,“ kinnitas Aru.