Hiina delegatsioonil Šveitsis oli piisavalt võimalusi pidada läbirääkimisi Ukraina kolleegidega. Igasugune kohtumine oleks rahuldanud Kiievis kauaaegset lootust pidada arutelusid Pekingi ametnikega, kuid seda siiski ei juhtunud.

See on viimane märk sellest, et Hiinal ei ole kavatsust kaasa rääkida Venemaa täiemahulise sõja lõpetamisele Ukrainas. Selle asemel on Hiina toetanud Moskva sõjategevust varustades vägesid sõjaliseks kasutamiseks mõeldud materjalidega.

Hiina otsus ukrainlastega mitte kohtuda näis olevat tahtlik ja mitte ajakavaprobleemi tulemus. Üks USA kõrge ametnik ütles, et Peking lükkas tagasi Kiievi taotluse kohtuda, kui mõlema riigi esindajad olid Šveitsis. Teine USA kõrge ametnik ütles, et Hiina on keeldunud igasugustest kohtumistest pärast seda, kui Venemaa kutsus üles lõpetama diplomaatilised kohtumised Ukrainaga.

Ukraina ametnik aga vaidlustas juhtunut, öeldes, et delegatsiooni ajakavas ei olnud Hiina ametnikega kohtumist ja Kiiev pole seda kunagi taotlenud. Hiina ametnikud pole Politico kommentaaritaotlusele vastanud.

Euroopa Liit on kutsunud Hiinat üles taastama otsekontakti Zelenskõiga, ütles EL-i kõrge ametnik. Ta märkis, et kohtumine Hiina peaministri Li Qiangiga oleks olnud positiivne samm.

Zelenskõi ja Hiina presidendi lähedane usaldusisik Li viibisid Davosis, et kohtuda välismaiste kolleegidega ja pidada kõnesid. Nende kõnede sõnum oli väga erinev: Li esitles Hiinat kui turvalist kohta investeerimiseks, hoolimata selle majanduslikest hädadest, samal ajal kui Zelenskõi kritiseeris Putinit ja üritas Ukrainale toetust koguda.