Kriminaalasi Alsõnovi vastu algatati tema 2023. aasta protestiaktsioonil öeldu pärast. Alsõnov kasutas baškiirikeelset väljendit кара халык, mis on Kuldhordi-aegse feodaalselt sõltuva elanikkonna tinglik nimetus. Juurdluse käigus tehtud ekspertiis leidis, et see sõnaühend vastab tähenduselt sõnadele „tšurka“ või „must“. Kriminaalasi algatati Baškortostani presidendi Radi Habirovi nõudmisel, vahendab Meduza.

Kohtuotsuse väljakuulutamisele saabus mitu tuhat inimest, teatas Rusnews. Vjorstka andmetel kogunes kohtuhoone juurde üle 3000 inimese.

Meeleavaldajad skandeerisid „Vabadust!“ ja „Fail, me oleme sinuga!“.

Politseinikud sulgesid Baimakis kohtuhoone juurde viivad tänavad. Kohalike sõnul kadus linnast internet. Pärast kohtuotsuse väljakuulutamist algasid vahistamised.

Teatatakse, et OMON peksis meeleavaldajaid kumminuiadega, mille peale loobiti OMON-lasi lumepallide, kinnaste ja mütsidega.

Telegrami kanalite teatel kasutati inimeste vastu pisargaasi ja suitsupomme.

Kui palju inimesi vahistati, pole teada, erinevatel andmetel oli neid viis kuni mitukümmend. Telegrami kanal „Sota“ teatas vähemalt kahe inimese vigastada saamisest.

Telegrami kanal „Kuštau Bairam“ teatas, et aktivist Salavat Idelbajevile anti üle kutse sõjaväekomissariaati, pärast mida viidi ta FSB kohalikku osakonda.

Teatatakse ka, et mitmetes Vene regioonides tekkisid häired WhattsAppi töös. Enam kui pooled teated tulid Baškortostanist.

Algselt oli kohtuotsus kavas välja kuulutada juba 15. jaanuaril, aga ka siis toimus kohtuhoone juures protestiaktsioon, millest võttis osa umbes tuhat inimest. Istung lükati edasi.

Jaga
Kommentaarid