Esmaspäeval nõustus Šveits pidama Ukraina jaoks ülemaailmset rahutippkohtumist. Teisipäeval kritiseeris Putin läänes ja Ukrainas arutatavaid „niinimetanud rahuvalemeid“ ning nendest tulenevaid „keelavaid nõudmisi“, vahendab Reuters.

„No kui nad ei taha (läbirääkimisi pidada), siis ei taha!“ ütles ta.

„Nüüd on täiesti ilmne, et mitte ainult (Ukraina) vastupealetung ebaõnnestus, vaid initsiatiiv on täielikult Vene relvajõudude käes. Kui see jätkub, võib Ukraina riiklus saada korvamatu, väga tõsise löögi,“ ütles Putin.

Putin ütles, et jutud läbirääkimistest on „katse motiveerida meid loobuma viimase pooleteise aasta jooksul saavutatud edust“. Ta lisas: „Kuid see on võimatu. Kõik mõistavad, et see on võimatu.“

Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi välja pakutud rahuvalem nõuab Ukraina territoriaalse terviklikkuse taastamist, sõjategevuse lõpetamist ja Vene vägede väljaviimist. Venemaa sõnul peavad aga kõik läbirääkimised võtma arvesse „uut tegelikkust“.

Putini avaldused sõja kohta on viimastel kuudel muutunud üha enesekindlamaks ja agressiivsemaks, kuna suvine Ukraina vastupealetung ei saavutanud olulisi edusamme.

Jaga
Kommentaarid