Haridusminister Kristina Kallase sõnul tänastel koalitsiooninõukogu läbirääkimistel õpetajate palgatõusu osas kokkuleppele ei jõutud. „Jäime täna eri seisukohtadele. Kokkulepet ei sündinud,“ tunnistas ta. „Meie leiame, et tuleks kokkuleppele jõuda täna ja praegu ning püüda ikkagi seda kokkulepet saavutada. Eks ma siis ootan peaministrilt äkki ettepanekut, mismoodi me peaksime hariduses praegu seda kokkulepet otsima.“

„See ettepanek, mille ma olen esitanud ja mis ma olen täiesti veendunud, et jätaks streigi ära ja meil oleks võimalik õpetajatega kokku leppida, on seotud 2025-2027. aastate, pikemaajalise hariduskokkuleppega,“ lisas Kallas.

Kolme aasta plaan jõuda 2027. aastaks õpetajate palgaga 120%-ni Eesti keskmisest palgast näitab Kristina Kallase sõnul seda, kui palju on valitsus valmis õpetajate palgatõusu panustama. Plaani läbiviimiseks on Kallase sõnul vaja pidada läbirääkimisi kohalike omavalitsustega, kes peavad kinnitama, et ka nemad läbiräägitud palgatõusu juures antud palga järgmisel kolmel aastal ka õpetajatele tagavad. „Seda me kahjuks täna kokku ei leppinud. Meil on veel sellel nädalal aega uuesti ja uuesti see teema lauale võtta,“ lausus Kallas. Lisaks on Kallase sõnul vaja veel kokku leppida õpetajate töökoormuses ja karjäärimudelis.

Peaminister Kaja Kallase sõnul on üks koalitsioonileppe eesmärke, et 2027. aastaks oleks õpetajate palk 120% keskmisest palgast. „Sellest eesmärgist me pole loobunud, selle eesmärgi nimel me töötame. Aga nagu te näete, see on äärmiselt keeruline, arvestades seda riigieelarve olukorda, kus meil on tegelikult vaja tõsta makse,“ lausus Kallas.

„Meil ei ole tekkinud eelarvesse rohkem raha. 2024. aasta eelarve on kinnitatud riigikogu poolt. 2024. aastal seda palka rohkem tõsta ei ole võimalik,“ lausus Kallas. „Riigil ei ole mitte mingisugust muud rahakotti kui maksumaksja raha ja sellega on hetkel keeruline,“ lisas ta.

Kallase sõnul kehtivad peale tänaseid koalitsiooninõukogu läbirääkimisi kokkulepped, mis on siiani sõlmitud ehk õpetajatele on ettenähtud kärbetega haridusministeeriumi eelarve rea pealt leitud 8 miljonit eurot ja raha riigieelarvest.

Kallas lisas, et isegi peale maksude tõstmist on meil eelarvepuudujääk. „Meil tõesti ei ole praegu ruumi võtta juurde uusi kulusid olukorras, kus meil tulusid juurde ei ole tulnud,“ lausus Kallas.

Pikaajalise kolmeaastase hariduskokkuleppe summa on Kristina Kallase sõnul 150 miljonit eurot. „Keskmiselt umbes 50 miljonit oleks aastas oleks vaja õpetajatele mõeldud palgatoetuse kasvu selleks, et jõuda 2027. aastaks 120%-ni Eesti keskmisest,“ sõnas ta.