Teadaolevalt Põhja-Korea esimese tahke kütusega hüperhelikiirusega keskmaa ballistilise raketi katsetuse tuvastas eile Lõuna-Korea sõjavägi, vahendab Guardian.

Katsetus oli mõeldud lõhkepea lauglemis- ja manööverdusomaduste ning värskelt välja arendatud mitmeastmeliste suure veojõuga tahkekütusemootorite töökindluse kontrollimiseks, teatas Põhja-Korea uudisteagentuur KCNA.

KCNA väitel ei ohustanud rakett ühelgi hetkel ühegi naaberriigi julgeolekut ja sellel ei olnud mingit pistmist olukorraga regioonis.

Lõuna-Korea kaitseministeerium mõistis katsetuse hukka, teatades, et annab ülekaaluka vastuse, kui Põhja-Korea paneb toime otsese provokatsiooni Lõuna-Korea vastu.

„See Põhja-Korea käitumine on selge provokatsioon, mis rikub ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioone, mis keelavad ballistiliste rakettide tehnoloogia kasutamise, ning me anname selge hoiatuse ja kutsume seda viivitamatult lõpetama,“ teatas Lõuna-Korea kaitseministeerium.

Tahkekütuserakette on kergem varjata ja neid saab kiiremini välja lasta ning hüperhelikiirusega rakette saab lennu ajal manööverdada, et need paremini sihtmärki tabaksid. Mõlemad tehnoloogiad on olnud ammu Põhja-Korea valitseja Kim Jong-uni soovide nimekirjas.