Avatseremoonia kontsertetenduse lava on Emajõe kaldapealne, mis jääb Tartu maamärkide Kaarsilla ja Rahu silla vahelisele Atlantise-poolsele kaldaäärsele. Lisaks kasutatakse jõelavana veel 35 meetri pikkust ehk suurimat Eesti sisevetel seilavat jõepraami. Publik saab jälgida etendust Vabaduse puiestee poolsel kaldal.

„Igal aastal valitud Euroopa kultuuripealinnade traditsiooniliste avatseremooniate eeskuju on justkui olümpiamängude avamine – talvise Emajõe kallastel lahtirulluv etteaste on mastaapselt vaatemänguline kontsertetendus,“ rääkis Tartu 2024 loovjuht Kati Torp.

Avatseremoonial astuvad üles Trad.Attack!, Lonitseera, Sander Mölder ja paljud kümned teised tuntud Eesti artistid, näitlejad ja tantsijad. Filmiliku muusikapaleti on avatseremoonia jaoks kokku pannud Liina Sumera ja oluline roll helimustrite loomises on Elleri sümfonietil dirigent Andres Kaljuste juhatamisel.

„Efektsete numbritega läbikomponeeritud etendus on täis üllatusi igas vanuses vaatajale ning avastamisrõõmu, mis peegeldab Tartus ja Lõuna-Eestis peituvat ainulaadsust ning Euroopale avatud uudishimulikkust,“ sõnas avatseremoonia lavastaja Taavi Tõnisson.

Avatseremooniast teeb otse-ülekande Eesti Televisioon ning avapidustusi kajastab Delfi. Hommikul läheb Tartust eetrisse Terevisioon. Toimetusega kolib kultuuripealinna avamise puhul Tartusse Raadio 2.

Tutvu avapäeva programmiga

Kultuuripealinna avamispäeva hommik 26. jaanuaril algab klubis Illusion lastediskoga. Muusikat mängib DJ Maido Möls ja samme näitavad ette legendaarse Tantsulaagri tantsijad Britt Kõrsmaa, Märt Agu ja Oliver Soomets.

Raekoja platsil aitab enne kultuuripealinna avatseremooniat tuju luua elektroonilise muusika pidu. Üles astuvad Púr Múdd, Merimell, YASMYN, Rozell, Eleryn Tiit ja Inga Tislar, Kersten Kõrge ning Robert Kähr.

Kultuuripealinna avamise soojenduspeol kütab publiku üles Merimell.

Pärast avaetendust jätkub õhtu rongkäiguga, mis suundub mutantauto reisiva siili juhtimisel mürtsuva muusika ja tantsu saatel Vabaduse puiesteellt Eesti Rahva Muuseumi järelpeole. Rongkäigus panevad rahva jalad tatsuma Púr Múdd ja paljud teised.

Mutantauto reisiva siili juhtimisel mürtsuva muusika ja tantsu saatel liigub rongkäik järelpeole Eesti Rahva Muuseumi.

Järelpidu koosneb Eesti Rahva Muuseumis kahest sündmusest: A-sissepääsu noka all vabaõhureiv ning peovöönd ÖÖ24 saalides.

Reivi peaesinejaks pole keegi muu kui D&B legendide legend SIGMA, kes avalikustab samal päeval uue albumi „London Sound“. Tõelise maailmaklassi muusikutena on nad saavutanud ÜK edetabelites esikoha lausa kahel korral. SIGMA näol on tegemist tõeliste innovaatoritega ja nende repertuaari kuuluvad sellised kuumad hitid nagu „Nobody to Love“, „Changing“ ja „Find Me“.

Samuti esinevad kultuuriminister Heidy Purga, Emily Makis & Hi-Phi (ÜK), Sound In Noise x Olivar ft. MC Slin.

SIGMA: duo moodustavad ülikooliajal pidudel kohtunud Cameron James „Cam“ Edwards ja Joseph Aluin „Joe“ Lenzie.

Muuseumis tervitab külalisi DJ-de ajarada, kus eri kümnendeid esindavad Eiki Nestor, Peeter Volkonski, Jüri Makarov, Heivi Saaremets, Paul Oja, Hannaliisa Uusma ja Micaela S. Atmosfääri loob valguskujundus, näitused on avatud ja esmatutvust saab teha veebruaris avatava näituse „Kellele kuulub öö?“ installatsioonidega.

Avatseremoonia ala kaart 26. jaanuaril Tartu südalinnas.

Euroopa kultuuripealinna tiitliaasta Tartus ja Lõuna-Eestis algab 26. jaanuaril Tartu südalinnas suurejoonelise avatseremooniaga „Kõik on kokku üks!“. Tutvu programmiga: tartu2024.ee/avamine