Väidetavalt tulistati A-50 alla kohe pärast sisenemist patrullitsooni Kõrõlivka lähedal 14. jaanuaril ajavahemikul 21.10–21.15. A-50 kadus radaritelt ja lakkas reageerimast taktikalise lennunduse päringutele. Seejärel tuvastas Vene Su-30 lennuki piloot tulekahju ja tundmatu õhusõiduki laskumise, kirjutab Ukraina uudisteagentuur RBC.

Lennuk Il-22M11 patrullis Strilkove piirkonnas ja sai tabamuse 14. jaanuaril umbes kell 21.00 Aasovi mere rannikul. Pärast tabamust kavatses lennuk teha hädamaandumise Anapas, paludes evakueerimist ning kutsudes välja kiirabi ja tuletõrjeteenistuse.

Venemaa kasutab A-50 lennukeid õhusihtmärkide seadmiseks ja hävituslennukite koordineerimiseks. Lisaks õhusihtmärkidele saab sellise lennukiga lokaliseerida ka maapealseid sihtmärke nagu radarid. Sellel lennukil on siiani olnud oluline roll Vene raketirünnakute koordineerimisel.

Mariupoli linnapea nõunik Petro Andrjuštšenko teatas Telegramis, et Ukraina võis Vene lennukid A-50 ja Il-22 alla tulistada raketikompleksist Patriot.

Andrjuštšenko sõnul anti löögid kella 21 ajal.

„Esialgsetel andmetel tulistati A-50 alla ja Il-22 sai pihta, aga jäi õhku ja püüdis jõuda lähimale lennuväljale. Kadus radaritelt pärast laskumise alustamist Kertši piirkonnas,“ lisas Andrjuštšenko.

Ukraina kaitsejõud teatasid, et A-50 aitab okupantidel määrata Ukraina objektide kaugusi ja juhtida lööke nendele. Kokku on Venemaal kolm A-50 ja kuus A-50U-d. Üks lennuk maksab umbes 330 miljonit dollarit.

Eelmisel aastal sai A-50 pihta droonirünnakus Minski Matšulištšõ lennuväljal.

Jaga
Kommentaarid