FT teatel on Brüssel teinud tööd Ungari blokaadi murdmiseks alates sellest, kui peaminister Viktor Orbán abipaketile detsembris veto pani. Küsimus on üha pakilisem, võttes arvesse seda, et patiseis USA kongressis tähendab, et Kiievi toetamine sealtpoolt on samuti küsitav ajal, kui Venemaa rünnakud ägenevad.

Viisina veenda Orbáni vetost loobuma on komisjon valmis andma Ungari peaministrile võimaluse katkestada finantseerimiskokkulepe 2025. aastal poole pealt, ütlesid kolm asjaga kursis olevat ametnikku FT-le.

Selle potentsiaalse järeleandmise kohaselt vaataks Euroopa Liit nelja-aastase toetuspaketi järgmisel aastal üle, kui ta annab hinnangu, kas Ukraina vajab endiselt seda raha ja kas ta on kõik nõuded raha saamiseks täitnud. See annaks Orbánile võimaluse abi jätkamine vetostada.

Euroopa Komisjon on avatud ka abi iga-aastasele auditeerimisele ja „hädapiduri“ klauslile, mille kohaselt oleks igal riigil võimalus panna arutlusele tõsised mured Ukraina abistamise kohta Euroopa Liidu tippkohtumisel. See annaks Ungarile täiendava vetovõimaluse.

Ungari kõrgetasemeline ametnik vastas FT küsimusele, kas see kõik oleks piisav, et panna Orbáni vetost loobuma: „Pole ikkagi kindel, aga ma ütlen kõige tõenäolisemalt jah.“

Üks allikas ütles FT-le, et ungarlased „on läbirääkimismeeleolus“.

Mõtte, et abipaketi saaks poole pealt üle vaadata, käisid ungarlased välja juba oktoobris, aga Euroopa Liidu liidrid olid selle vastu, sest see ei annaks Ukrainale finantstoetuse kindlust.

Järeleandmiste tegemist Ungarile, et abi Ukrainale Euroopa Liidu eelarvest vabastada, peetakse ikkagi eelistatavaks alternatiivsetele asjakorraldustele, mis nõuaksid keeruliste struktuuride loomist Ungarist mööda pääsemiseks.